Október 27-én kerülnek árverésre a magyar gyufakölcsönkötvények Newyorkban

Newyork állam legfelsőbb bíróságának most közzétett hirdetménye szerint ezek a Kreuger és Toll cég csődtömegéhez tartozó kötvények két csomagban kerülnek kalapács alá a newyorki tőzsde 18. számú árverési termében délelőtt 10 óra 30 perckor.

Az első csomagba tartoznak az 005-240. sorszámú kötvények
11,800.000 dollár névértékben, ezeknek árverési sorszáma 398-515. A második csomagban vannak az árverési 516-635. sorszámú, 001-240 számjelzésű, 12,000.000 dollár névértékű kötvények. Ugyanazon a napon árverezteti el a hitelezők tömeggondnoka a román, a jugoszláv, a lett és a német Kreuger-kötvényeket is, s az árverés sorrendjében a magyar kötvények az utolsók.

A magyar kötvények árverés alá bocsátása
az árverési feltételek III. pontja szerint először en bloc, vagyis egy-egy kölcsön teljes egészében történik, majd ugyancsak az egyes kölcsönöket 100.000 dollár névértékű trancheokban kísérlik meg. A hitelezőknek jogukban van választani a kétféle ajánlat között s azt fogadni el, amelyik magasabb, vagyis, ha az egyes kölcsönök összegére tett ajánlat magasabb, akkor azt fogadják el, ha a kisebb csoportra tesznek a vevők magasabb ajánlatot, akkor részletekben történik az eladás.

Az árverési feltételekben meg van szabva a legalsó árhatár,
amelyen alul a kötvények nem adhatók el s ezek az árhatárok magasabbak, mint azok a számok, amelyek nyilván egyes fezőrök révén eddig nyilvánosságra kerültek. A két magyar kölcsön, amelynek névértéke 23,800.000 dollár, egészben nem adható el 8,505.200 dolláron alul, a 100.000 dollár névértékű trancheok minimális árhatára egyenként 12.000 dollár.

A vevőknek e minimális árak tíz százalékát
kell készpénzben letétbe helyezniök, kivétel csak a Kreuger & Toll cég törzskötvényeinek birtokosaira áll fenn, akiknek jogukban áll készpénz helyett a készpénzóvadék háromszorosát kitevő névértékű törzskötvényeket letenni.

Ahhoz, hogy Magyarország ezen az árverésen visszavásárolja
a gyufakölcsön kötvényeit, a költségeket hozzászámítva kerek kilencmillió dollárra volna szükség, 45 millió pengőre s ezért alig valószínű, hogy a kötvényekre egyelőre vevő akadjon. Nyilván megmaradnak a csődtömeg birtokában.