A földmivelő nép érdekei a kormány programjában

A magyar gazdatársadalom nagy érdeklődéssel várta Darányi Kálmán miniszterelnöknek a kormány munkaprogramjára vonatkozó első megnyilatkozását. Az elmult napokban, midőn a kormánypártban bemutatkozott, részletesen ismertette azokat a teendőket, amelyeknek megoldását legfőbb feladatai közé tartozónak jelentett ki.

Megnyugvással állapithatjuk meg,
hogy a legégetőbb agrárkérdések szerepelnek a kormány programjában és a mezőgazdasággal foglalkozó lakosság éppen ezért fogadta osztatlan bizalommal a miniszterelnök nagyfontosságu bejelentéseit.

A program nemcsak egy több évtizedes multtal biró bölcs államférfi
elgondolásait tükrözi vissza, de a lehetőségekkel számolni tudó, gyakorlati gazda tapasztalatai is kifejezésre jutnak benne. Nem éri be a nehézségek megállapitásával, hanem nyomban reámutat és – hozzátehetjük, hogy rendkivül helyes érzékkel – a bajok leküzdésének módjaira is. Célkitüzései és következtetései világosan mutatják az egyedül járható utat.

Agrárpolitikai programja teljes egészet képez.

Egyforma mértékkel kivánja a termelés és az értékesités, valamint a mezőgazdasági lakosság szociális és kulturális érdekeit szolgálni; a termelő teherviselő képességével arányba kivánja hozni az adózást: tehát igazságosabbá tenni az adókivetést és méltányos elbánásban részesiteni a többgyermekes családokat. A termelésben nélkülözhetetlen hitelellátással gondoskodni kiván arról, hogy olcsó és elegendő hitel álljon a mezőgazdasági termelés rendelkezésére is.

Nem kerüli ki figyelmét,
hogy a termelésnél alkalmazkodni kell a fogyasztó izléséhez és ezért nagy sulyt helyez a minőségi termelésre. Az értékesités elé gördülő akadályok elháritása, vagyis a magyar mezőgazdaság által piacra vitt feleslegeknek államközi megállapodás utján való jó és biztos értékesitése és a pénz értékállandóságának megóvása: mind komoly gondját képezik.

A szociális problémák enyhitése érdekében
már a termelésnél kiván gondoskodni, mert sulyt helyez olyan termelési ágak fejlesztésére is, amelyek sok munkáskezet foglalkoztatnak. A munka nélkül maradt falusi lakosságnak megfelelő munkaalkalmak biztositása, a bekötő utak épitése, a Kőrös hajózhatóvá tétele, az alföldi öntözés és fásitás utján: mindmegannyi lehetőség a munkások nagyszámu foglalkoztatására.

Nagy horderejü kormányterv
a Mayer János minisztersége alatt megindult kislakásépitési akció továbbfejlesztése. Itt arról van szó, – és ez széles körökben kelt megnyugtatást – hogy a FAKSZ-kölcsönök törlesztési idejét a kormány 20 évről 30 évre hosszabbitja meg. A kormány szándéka sokezer család nyugalmát adja vissza. Reméljük, hogy a kormánynak ezt a fontos elhatározását követni fogja az ujabb kölcsönök biztositásának lehetősége is és ezáltal elő fogja majd segiteni az ujabb otthonok alapitását is.

Nemcsak uj családi tüzhelyek, de az önálló birtokok
számának emelése is fontos kormányprogram, amit a telepitési törvény végrehajtásával kiván élő valósággá tenni. Az erre a célra a telepitési törvényben biztositott és öt év alatt 25 millió pengőre szaporodó összeget kizárólag a telepités céljaira kivánja felhasználni. Addig is a hitbizományi reform révén és egyébként megszerezhető ingatlanokat az anyagi lehetőségek mérlegelésével uj egzisztenciák teremtésére kivánja felhasználni.

A széles néprétegek kulturális szinvonalának emelése
érdekében a mezőgazdasági szakoktatás fejlesztése és általában a szakismeretek terjesztése egészitik ki a kormány fontos agrárpolitikai célkitüzéseinek sorozatát.

Keresztény, magyar, népies agrárpolitikát hirdet a kormány.

Hogy ezt meg is lehet valósitani, egy pillanatra se kételkedünk, hiszen ez a Falu-Gazdaszövetség évtizedes kivánságainak, küzdelmeinek teljesedését jelentené. Ennek a célnak elérése érdekében, mint a magyar földmivesnép legnagyobb szabad szervezete: a Falu-Gazdaszövetség nemcsak támogatni kivánja a kormányt, hanem a társadalmi munkából ki is fogja venni a részét.