Ezer galamb halála a Margitszigeten

Szomorú vasárnap délelőtt: hűvös idő, üres strandfürdő, kihalt sétányok, a szórakozóhelyeken frissen festett, fehér kerti asztalok és a Magyar Galamblövő Egylet megnyitó versenye várta a Margitsziget gyér közönségét.

Ha a hideg vasárnap délelőtt szigeti mérlegét nézzük, a „versenyben” a sport győzött: a sziget csúcsán lévő galamblövő-pályán több néző gyűlt össze, mint a többi, nyitott szórakozóhelyeken együttvéve.

Délelőtt tíz órakor már ropogtak a remekbekészült vadászfegyverek és ropogtak az elmúlásra ítélt agyaggalambok. A nézőtéren illusztris nemzetközi társaság: dánok, franciák, svédek, angolok.

Folyik a verseny. Környei Béla vezet. Papp Kálmán, a tavalyi világbajnok csak a második helyen áll. Drukkercsoportok alakulnak. Az egyik sarokban külföldiek vitatkoznak. Angolok. Az egyik túl jókedvvel dicséri a „báráckot”… Legalább két Dunát láthat. Még jó, hogy nem versenyez. Nem volna tanácsos a verseny alatt mellette állni…

A klub előzékeny titkárától megtudjuk, hogy a vasárnap kezdődött verseny 5 napig tart. A megnyitóverseny után már élőgalambokra kerül a sor: 1000 galambot áldoznak a sportra, illetve a kórházak konyhájára. A béke szimbólumait ugyanis a verseny után a közkórházaknak ajándékozzák.

Délidőben a kiadós eső a nézőket a klubházba tereli. A verseny tovább folyik… A lövőhelyek körül vagy 5000 kilőtt patron hever, a klubház előtt várakozó magánautók sofőrjei egykedvűen nézik az eső és a galambok hullását.

Az eredményhirdető plakátról már le lehet olvasni a győzteseket:
1. Környei Béla 20 lövés 20 találat.
2. Papp Kálmán 19 találat.
3. Boldizsár István 19 találat
4. Vadász Dezső 19 találat

Honvédség díja 50 agyaggalambra: 1. Dr. Montagh András 50/48 2. dr. Halassy Gyula 50/47 3. Stroici Manoli (román) 50/46. 4. Boldizsár István 60/55, 5. Garamvölgyi Ernő 60/54.