A labdarugás sportja 1902.évben. (Visszapillantás)

A legnépszerűbb testedzési nem, a football az idén is, - mint már évek óta, haladást mutatott s nemcsak a terjesztés, hanem értékes eredmények elérésével a hazai labdarugás nagyarányú fejlődésének örvendetes jelét észlelhettük. A haladás mértékét az itt járt angol csapatok szereplésében véljük feltalálni s különösen a húsvéti mérkőzések eredményeiből és lefolyásából vonhatjuk le azt a következtetést, hogy football-csapataink játéktudás dolgában a tavalyihoz képest feltűnő javulást mutattak.

A magyar csapatok közül az idén ismét a Budapesti Torna-Club vitte a vezérszerepet s megnyervén az idén másodízben a Magyar Labdarugók Szövetsége I. osztályú bajnokságát, minden jobb fajta hazai csapat felett győzedelmeskedett.

Nemzetközi sikerei közül a tavasziak elismerésre méltók : megverte Slavia, Vinohradyt, Sport-Favoritot, a Grazer Sp V.-t stb. a bécsiekkel azonban nem tudott megbirkózni s vagy eldöntentetlen eredménynyel, vagy csekély goal differencziáju vereséggel kellett megelégednie.

Az őszi szezonban a katonaság és egyéb intézmények által jól tartotta magát (győzött a Bonner F. V. felett), de csakhamar mutatkoztak rajta az erős szezon okozta kimerülés jelei s nemcsak külföldi, hanem magyar csapatok ellen is alig tudott érvényesülni. Bár legutolsó hazai mérkőzése a Műegyetemi F. C. jelenlegi kiváló csapatával szemben elsőségének újabb bizonyítékát szolgáltatta, jövő esztendőben magyar csapatokkal szemben nehéz munkájába kerül elsőségét megtartani.

A B. T. C. mellett a Műegyetemi Football-Club szenzácziós külföldi sikerei érdemelnek említést, Prágában, Bécsben pártos bíró vezetése daczára oly eredményeket felmutatni, mint a M. F. C. – erkölcsi győzelmekkel ér fel. Tavaszszsal nagyon gyönge volt, őszszel azonban új tagok belépése folytán megerősödött s ismét a legjobbak közé küzdötte fel magát.

A tavaly még II.osztályú *33* F. C. idén egyike lett a legjobb I.-ső osztályú csapatoknak. Magyar csapatokkal szemben elért sikerei mellett a Slavia felett aratott győzelme kíváló képességei mellett szólt.

A vele teljesen egyenrangú Ferenczvárosi Torna-Club az I.-ső osztályú bajnokság II. helyezettje is szép hazai és nemzetközi sikerekkel dicsekedhetik.


A football iránti érdeklődésnek legszebb bizonyítékát azonban ama körülmény szolgáltatta, hogy a II.-od osztályú bajnokság küzdelmeit a sportkörök mindvégig élénk érdeklődéssel kisértek.

A Postások csapata, mely tavaly úgyszólván még csak papiron létezett, idén nemcsak biztos fölénynyel lett első, de egyszersmind a legjobb magyar football-csapatok egyikévé fejlődött, azaz, hogy nem is fejlődött, mivel tagjai által – kik a legjobb magyar football-csapatok kötelékéből léptek át, - már első idei szereplésétől kezdve az volt Bádonyi, Harsády, Szemethy, Minder, Kertay (B.T.C.), Gabrovitz, Schwarz, (F.T.C.), Steiner ("33"-asok),  Fülöp (Bp. Sp. C) Bodor (M.U.E.), Arany (Postás) . E tagok részvételével a jövö évi I–ső osztályú bajnokság már mostan egyik legerősebb favoritjaként szerepel. A Postások mellett a Magyar Testgyakorlók Köre és a Törekvés mutatták a legszebb formát s minden valószinüség szerint ennek révén I.-ső osztályba sóroztatnak.

A közérdeklődés azonban nem annyira a magyar, mint a nemzetközi versenyek felé fordult s míg a hazai, specziell a bajnoki mérkőzések iránt csakis az I. footballkörök érdeklődtek, a nagy nemzetközi mérkőzéseknek a laikus nagyközönség is mindig szemtanuja volt. Különösen az angol csapatok budapesti szereplései keltettek szenzácziót.

A millenáris pályán a Richmond Assiciation Football Club az idén jóval erősebb csapata szerepelt a Budapesti Torna-Club és a Budapesti Ramblerek csapataival szemben s a viharos időjárás daczára megjelent ezernyi néptömeg a football-sport népszerűsége mellett szólt. A margitszigeti sporttelepen tavaszszal Oxford, őszszel Cambridge egyetemi csapatai domináltak szintén nagyszámu nézőközönség jelenlétében; a látogatás legnagyobb rekordját azonban a Slavia – B.T.C. tavaszi matche érte el, midőn 8000-10000 ember szorongott a millenáris versenypályának akkor kicsinynek bizonyult nézőterén.