Őszi ballada a magyar gubacsról

A gubacs Isten ajándéka!
Nem kell szántani, vetni, aratni, megterem magától, le is hull a tölgyről s a falusi szegénységnek nincs más gondja, csak összeszedi és eladja. Hol többet, hol kevesebbet kap érte, a mult évben fizettek érte a hazai bőrgyárak 16 pengőt, az idén csak 12-t. Mégpedig azért, mert az idén különösen dús volt a gubacstermés, a bőrgyárak előre fedezték egy-két évre a szükségletüket, megtöltöttek minden raktárt, férőhelyet gubaccsal, de gubaccsal van tele a vidéki kereskedők raktára és a gyűjtő parasztság padlása is.

Forgatják, ápolják a gubacsot abban a reményben,
hogy amit a hazai bőrgyárak nem vettek át, azt eladhatják külföldre, ahol, mondani se kell, a hazai 12 pengős árral szemben Ausztriában 20-22 schillinget, Jugoszláviában 15-16 dinárt fizettek a gubacsért.

Igen ám, de a termelő meg a kereskedő tervez s a Hivatal végez.

Mikor a kereskedők kiviteli engedélyt kértek a gubacsra, akkor a Kereskedelmi Minisztérium adatgyűjtésre szólította fel a Külkereskedelmi Hivatalt, lévén a gubacs kivitele tilalmas, mert így a bőrgyárosok külső verseny nélkül a világpiaci árnál sokkal alacsonyabban fedezhetik a szükségletüket. Az adatgyűjtés nem volt nehéz, a magyar bőrgyáraknak nem kell gubacs, szükségletük évekre fedezve van, tehát a gubacs kivihető volna.

De hát a gubacs erdőtermék
s a kivitelbe beleszól a földművelésügyi minisztérium, ipari termeléshez szükséges nyersanyag, tehát szava van a kivitelhez az iparügyi minisztériumnak s mivel gubacs segítségével készül a bakancs, kell hogy szava legyen a gubacskivitelhez a honvédelmi minisztériumnak is. Nem olyan egyszerű négy ilyen hivatalt gyorsan közös egyetértésre bírni, közben elszaladt az idő, az osztrák és egyéb külföldi gyárosok megúnták a halogatást, sztornírozták a magyar exportőröknél a rendelést s bevásároltak Jugoszláviában, mivel a horvát tölgyesekben ez őszön épolyan sűrűn potyogott a gubacs, mint a magyar erdőkben. Ezt az egyet úgylátszik a magas Hivatalokban elfelejtették s a sürgető kereskedőknek rendíthetetlen nyugalommal megy a válasz: Még nem történt döntés!

A gubacsot ezalatt fanyar képpel lapátolgatják és forgatják
tovább, szaporodik a költség, elmarad az üzlet, az osztrák gyárosok raktárai megtelnek horvát gubaccsal, de a tárcaközi tárgyalások még mindig nem fejeződtek be!