Névtelen levélben halállal fenyegették meg a szolnoki panamák vizsgálóbiztosát

Névtelen levélben halállal fenyegették meg a szolnoki panamák vizsgálóbiztosát, Palásthy c miniszteri osztálytanácsost
Szolnok, január 6.


Szombaton névtelen, levelezőlapot kapott Palásthy Ferenc belügyminiszteri osztálytanácsos, a szolnoki panamák fáradhatatlan vizsgálóbiztosa. A nyílt lapról, elfordított írással, a következő fenyegető szöveget olvasta az osztálytanácsos:

Te hóhér, vigyázz magadra! És mielőbb távozzál Szolnokról, különben nem mégy el élve!

Palásthy átadta a levelet Fábry Zoltán rendőrfőtanácsosnak. Munkáját pedig változatlan eréllyel folytatja tovább. A bűnügyi következményekkel járó ügyek vizsgálata egyébkén e héten befejeződik.

Hogy a javadalmi hivatalban mennyit sikkasztottak kövezet, - hídvám és helypénzből, azt máris megállapították. A kár nyolcvanezer pengő. A város hirdetési osztályánál hétezer pengő a hiány, míg az építkezéseknél pénzben és nyersanyagban száztízezer pengőt loptak el.
Összesen tehát 200.000 pengőt sikkasztottak!

Hogyan adtak önmaguknak karácsonyi segélyt Tóth Tamás és társai?

Vasárnap fejezte be Palásthy osztálytanácsos azoknak a hamis kifizetési jegyzékeknek az átvizsgálását, amelyekből kiderül:
hogyan adtak önmaguknak karácsonyi ajándékot közpénzekből Tóth Tamás polgármester és társai?

Az inségakcióra összegyűlt keserves fillérek egy részét sikkasztották el: hamis neveket vezettek be a listákba és a nem létező személyeknek kiutalt segélyeket- önmaguk fölsegélyezésére használták!

Hasonló manipulációk derültek ki az inségmunkások hamis bérlajstromainál is. Dorogi József , az útépítési hivatal előmunkása, elmondta vallomásában, hogy egy kisajátított ház fölösleges építési anyagait hogyan szállították el Kmetty György tanácsnok villájába.

Palásthy osztálytanácsos és az ügyész vasárnap kint jártak a villában és ezeket az anyagokat meg is találták!

Ugyancsak ez a munkás mondta el, hogy amikor hosszabb ideig beteg volt és megkapta az OTI táppénzét, Kmetty tanácsnok barátságból kiutaltatta a hetibérét is. A protekciós Dorogi tehát kétféle fizetést húzott, amiért viszont nagyon hálás volt: aranyórát adott ajándékba a tanácsnoknak! Ezt az aranyórát Kmettynél meg is találták és le is foglalták.

Lévay István, a mérnöki hivatal letartóztatott műszaki hivatalnoka, arról tett legújabban vallomást: milyen parancsoló modorban adott neki utasítást Sárközy tanácsnok arra, hogy szállíttassa el az Ő villájába azt a mozaikpadlót, amelyet a Tiszta- szállóban fölszedtek, mikor a szállodát gumipadlóval látták el.
A padlót a tanácsnok villájában meg is találták.