Egy spitz hőstette

Vasárnap délután, vad hajsza után egy kis spritz kutya fogta el az Alkotmány uccában a vasrúddal hadonászó betörőt

Vasárnap délután az Alkotmány ucca 6. alatti házban, az erdészegyesület irodai szobájában dolgozott Mayer József titkár, mikor különös neszt hallott a szomszéd pénztárszobából. Benyitott és két tagbaszakadt emberrel találta magát szemben, akik éppen a pénztárszekrényt feszegették. A betörők rávetették magukat Mayerre, percekig birkózva hemperegtek a földön, majd fejbeütötték
a segítségért kiáltozó titkárt, felkapták táskájukat és a lépcsőház felé rohantak.

Pap Tamás házfelügyelő hallotta meg az egyre gyengülő segélykiáltásokat, kiugrott lakásából és mikor látta, hogy a lépcsőn két ember rohan hanyat homlok lefelé, elébük dobbant, kitárta a karját és igyekezett őket elfogni. A betörök azonban félre lökték, keresztül gázoltak rajta, a kapunál termettek és elhajítva a nehéz szerszámtáskát, sebes iramba menekültek a Szalay ucca felé.

A vasárnap délután teljesen néptelen Alkotmány uccában felhangzott a vészkiáltás: Fogják meg!...Gyilkos! Gyilkos! Egy egy riadt járókelő akadt az útjukba, de mindenki félreugrott a két hatalmas termetű ember elől, akik vasrudakkal hadonásztak.

Már-már úgy látszott, hogy kereket oldanak, mikor a Szalay ucca felől egy fiatalember fordult be, fehér szőrű kis spitz- kutyájával. A selymes kis állat azonnal- ahogy mondani szokás a helyzet magaslatára emelkedett, villámgyorsan ítélte meg a helyzetet, eltépte pórázát és vad csaholással vetette magát a menekülő banditák után.

Az egyik betörő zavarodottságában nekiment a gázlámpa oszlopának és a járókelők kezébe került, a másikat pedig a harcias kis kutya utolérte és a nyakába ugrott. Az erős ember dühösen igyekezett a megvadult kis ebet lerázni a nyakából, de hiába! A spitz úgy harcolt, mint egy tigris:
letépte a mellényét, a gallérját, beleharapott az arcába, majd a torkába, teljesen ártalmatlanná tette a vasrudas óriást, aki kénytelen volt megadni magát. A felháborodott járókelők és az elősiető őrszemes rendőr most már könnyen lefogták és megkötözték.

Néhány perc múlva felhangzott a rendőrautó szirénabúgása: megjelent a Szücs detektívcsoport, amely mint régi ismerősőket üdvözölte a rablókat. A kis spitz-kutya két régen keresett betörőt, Pusztay Sándort és Szabó Istvánt fogott el. Valószínű, hogy ők a tettesei annak a betőrésnek is, amelyet hónapokkal ezelőtt követtek el ugyanabban az Alkotmány ucca 6.számú házban, a Faforgalmi rt.-nál, amelynek pénztárából 16.000 pengőt zsákmányolták.

A hős spitz becsületes neve egyébként: Jimmy. Kora két év. Neme-természetesen! -férfi. Férfi a négy talpán...