A csodálatos zöldkereszt áldásos műlödése, egészségvédelmi szolgálat

Végignéztünk egy iskolavizitet: Első elemista kisfiú és kisleányok jöttek tanítónőjük vezetése alatt a szegvári Egészség Házába, ahol övig meztelenre vetkőztetik őket és a vizsgálat így folyik le: Fül-, orr-, szem-, fog-, torok-, szív-, tüdő- és pirque-reakció. Az utóbbi a tbc. felismeréséhez szükséges.

Bőroltást kapnak az iskolásgyermekek, ha tbc.-sek, akkor bizonyos idő multán helyi gyulladás lép fel, ha a parányi sebecske egyszerűen begyógyul: nincs baj. Persze, Röntgen-vizsgálatra is szükség volna, de egy hordozható kisröntgen 2000 pengő, ennyi pénze pedig még nincs a Zöldkeresztnek.

Nemibajosok, vérbajosok, fertőző betegek - nem bújhatnak ki az egészség parancsai alól. Valamennyiüket felkutatja a Zöldkeresztes szolgálat, az orvos gyógyít rendelkezik és a védőnő keresztülhajtja az orvosi rendelkezést szép szóval, végtelen, angyali türelemmel.

Egy ember egészségének biztosítása egy esztendőre összesen ötvenhat fillérbe kerül! Olyan áldásos mozgalom ez, amely minden támogatást megérdemel. Ma talán még alig sejtjük a Zöldkereszt óriási jelentőségét, de tudjuk, hamar eljön az idő, amikor minden tehetős ember hozzá fog járulni egy-egy téglával ennek a csodálatos épületnek a megnagyobbításához.

Természetesen - mint minden újításnak - a Zöldkeresztnek is voltak ellenzői. Még hivatalos helyeken is. Sztricha Kálmán, a dorozsmaiak tudós, nagy szociális érzékkel megáldott apátplébánosa mondotta a minap: - Megvallom, magam is elleneztem a Zöldkeresztet, míg nem ismertem. Ma, amerre járok, mindenütt hírdetem: Építsétek ki huszonnégy óra alatt minden községben ezt az áldást!

Dr Dósa István kiskundorozsmai főszolgabíró mondja: - Három községemben dolgozik a Zöldkereszt. Most tettem fölterjesztést az Országos Közegészségügyi Intézetnek, kérem őket, hogy járásom valamennyi községében építsék ki egészségvédelmi szolgálatot.

Mert a Zöldkereszt a legelhagyottabb kis tanyába is ellátogat, ma már mindenütt, falun, tanyaközpontban, kis tanyán szíves szóval, sóvárogva várják a védőnőt, aki mindent tud. Családok ezrei áldják ma már Zöldkereszt Gyermekétkeztetési Akcióját, amelynek az a célja, hogy a falvak, a tanyák kisemberei szegényei - tanuljanak meg főzni.

Raczkó Lajos.