Ugron Gábor a Hármas Szövetség ellen

A magyar delegáczióban Ugron Gábor a Hármas Szövetséget bírálat alá vette.

 

Ez a szövetség – úgymond – nekünk hasznot nem hozott, azt Németország vitte el. A Hármas Szövetség bennünket számba nem vesz. A Hármas Szövetséghez tartozunk ugyan, de külön elhatározásunk nincs. A Hármas Szövetség nevében a német császár beszél, Ausztria-Magyarország és Itália csak tartozékai a Hármas Szövetségnek, elszigeteltségünk növekedésével gyámság alá kerülünk, mint az uszályhajó a gőzhajó mellett.

 

A megosztott erőkkel való belügyi kormányzás eredményezte azt, hogy Németország vontató kötelére kerültünk. Csendes lemondással nézzük, miként kacérkodik Németország Oroszországgal, mely ellen a Hármas Szövetség voltaképpen létesült. És Németország miként pártolja az orosz nyerstermékeket és nyomja a magyar nyerstermékeket, az állatbevitelt, etc. Pedig hát szövetségesek volnánk. Ha a szövetségért kedvezményt kell adni Olaszországnak, hát Magyarországnak nyakára bocsájtják három forintos vám mellett az olasz bort. Ha a román szövetség hanyatlását is élesztgetni kell, hát akkor a magyar mezőgazdaság termékei elé bocsájtják az oláh földművelés kivitelét.

 

Bizalmat nem ébreszt bennem, hogy a míg minden elhatározásban a Hármas Szövetség minket szabályoz, addig Németország egy másik hármas szövetség irányába tör, midőn Angliával és Észak Amerikával enyeleg. Az meg éppen nyugtalanítja, hogy Ausztriában a németség minden rétege állást foglal az uralkodó ház ellen és Ausztria szétrobbantására tör. A Watch am Rhein éneklése, a búzavirág viselése, a Heil kiabálása mind olyan jelenségek, melyeknek forrása a szövetséges német birodalom és nem az ellentétes Oroszország.


Nem látta sem a német hivatalos, sem a társadalmi körökben visszautasítását azon mozgalmaknak, a melyek Ausztriában lábra kaptak. Ha ezen állapotok a Hármas Szövetségben így tartanak, akkor fölébred minden magyarban a százados rokonszenv a franczia nemzethez, mely nemzetünk iránt mindig érdeklődéssel viseltetett, és nem tett semmit nemzetünk és uralkodó házunk ellen.