Rövidek

Meghalt Gömbös Gyula

Ötvenesztendős korában, hosszú szenvedés után okóber 6-án Münchenben elhunyt Magyarország miniszterelnöke. Halála Európaszerte nagy részvétet keltett és fájdalommal töltött el minden magyar szívet. Elnémult minden ének, zene, bezártak a mozik, a színházak és fekete lobogók hirdették az ország mély gyászát. Gömbös Gyula mint ember és mint politikus is nagy volt. Nehéz időkben állt az ország élére szívvel-lélekkel, erejének megfeszítésével dolgozott és a sok munka ásta alá egészségét. A halott miniszterelnököt óriási magyar és nemzetközi részvét mellett temették el a Kerepesi uti temetőben.

Vasárnap délelőtt elrepült Budapestről Schuschnigg, Ciano és Göring
Vasárnap délelőtt törzstiszti küldöttség, díszszázad és katonazenekar vonult ki Mátyásföldre, hogy elbúcsúztassa a Gömbös miniszterelnök temetésére ideérkezett külföldi államférfiakat: Schuschnigg osztrák kancellárt, Ciano gróf olasz külügyminisztert és Göring porosz miniszterelnököt. A kormányzó képviseletében vitéz Somkuthy József honvédelmi miniszter, a kormány képviseletében bárcziházi Bárczy István államtitkár. Kánya Kálmán külügyminiszter képviseletében gróf Csáky István kabinetfőnök jelent meg az előkelő vendégek búcsúztatásán.

Schuschnigg a budapesti osztrák követ kíséretében kilenc óra után érkezett ki Mátyásföldre. Ezután felszállt a repülőgépre, amely pontosan kilenc óra harminc perckor elrepült Bécs felé.

Ciano gróf háromnegyed tízkor érkezett meg Colonna herceg budapesti olasz követ kíséretében. Az ő gépe kilenc óra ötven perckor repült el Róma irányába.

A német követség tagjai csak tíz óra után gyülekeztek, hogy elbúcsúztassák Göring miniszterelnököt, aki féltizenegy órakor érkezett meg Mackensen követtel. Néhány percnyi beszélgetés után beszállott a Lufthansa hatalmas hárommotoros gépébe, amely néhány kört írt le a repülőtér fölött és pillanatok alatt eltűnt a szemhatárról.

Bécs, október 11.
Schuschnigg kancellár kíséretével Budapestről jövet vasárnap délelőtt 11 órakor repülőgépen visszaérkezett az osztrák fővárosba. Az asperni repülőtéren Baar-Bahrenfels alkancellár vezetésével a kormány tagjai ünnepélyesen fogadták a budapesti temetésről hazaérkező kancellárt.

Stalin halálhíre – kacsa

Vasárnap a reggeli lapok hiradása nyomán az a hír terjedt el Budapesten, hogy Stalin meghalt. Szerkesztőségünk vasárnap este telefonon beszélt az Ajencia Telegrafiezne Express, a legnagyobb lengyel hírszolgálati ügynökség szerkesztőségével, amely külön tudósítót tart Moszkvában.

A hírszolgálati ügynökség szerint az orosz diktátor haláláról Varsóban semmit sem tudnak, de nem tudnak erről a környező államok fővárosaiban, tehát Helsinkiben, Rigában, Stockholmban sem, pedig ezek az északi metropolisok köztudomás szerint élénk sajtóösszeköttetést tartanak fenn Moszkvával.

A Heimwehr simán feloszlott
Bécs, október 11.
A nemzetvédelmi katonai alakulatok, így elsősorban a Heimwehr feloszlatása, sokkal simábban ment végbe, mint sejteni lehetett. A szombat délutáni kisebb tüntetésektől eltekintve, komolyabb rendzavarásra sehol sem került sor. Starhemberg herceg napiparancsa, amelyen felszólaltatja a feloszlatott Heimwehr-szövetség tagjait, hogy kövessék az állami hatóságok és szervek utasításait s nyugodjanak bele a szövetség feloszlatásába, megtette a kíván hatást. Starhemberg herceg egyébként hosszabb tartózkodásra külföldre utazott.

Az osztrák sajtó egyöntetűen megállapítja, hogy a nemzetvédelmi alakulatok feloszlatása a hazafiúi arcvonal erősítését jelenti s ezzel a kormány számára lehetővé vált, hogy minden erejével kitűzött céljai megvalósításán tevékenykedhessen. A hazafiúi arcvonal országos tanácsát Schuschnigg kancellár, a hazafiúi front vezére, keddre tanácskozásra hívta össze Bécsbe.

Százezren tüntettek vasárnap Bécsben Schuschnigg politikája mellett

Bécs, október 18.
Több mint százezer ember gyűlt össze Bécsből és Alsóausztriából, továbbá a többi tartományból a fővárosban. A Schmelzen felsorakozott csapatok előtt Schuschnigg kancellár beszédet mondott, amelyben főleg azt hangoztatta, hogy a hazafiúi arcvonalnak ezen a gyűlésezésén ezúttal elsősorban a munkásság kérdéseivel foglalkoznak.

- A hazafiúi arcvonal megvédelmezi az osztrák munkásság jogait – mondotta a kancellár. – A kormány folytatja a küzdelmet a munkanélküliség ellen és mindenekelőtt a fogyasztási cikkek, főleg az élelmiszerek árának csökkentéséért szállt síkra.

Vasárnap délután a szövetségi kancellár jelenlétében ünnepélyes külsőségek között megtörtént a Dollfuss-emlékmű alapkőletétele.

Hetven nagytípusú szovjetrepülőgép érkezett Barcelonába
Párizs, október 25.
A Matin Henday-i jelentése szerint a barcelonai kikötőbe 70 nagytípusú orosz repülőgép érkezett, amelyeket a moszkvai kormány küldött Madrid számára. A lap ehhez francia politikai körökben azt a megjegyzést fűzi, hogy ha ez a hír valónak bizonyul, úgy a szovjetkormány cselekedetének beláthatatlan következményei lesznek!