Rövidek

Pacelli bíbornok kommunistaellenes világfrontról tárgyal Amerikában
Washington, november 1.
Pacelli bíboros államtitkár, aki néhány hét óta Amerikában tartózkodik, tárgyalásokat folytatott az amerikai kormánnyal a kommunistaellenes világfront megalakítása ügyében. Pacelli, hír szerint, rendkívül bizakodó jelentést küldött a Szentszéknek. A bíboros államtitkár Washingtonból Londonba megy, ahol szintén a kommunistaellenes kereszteshadjárat megszervezéséről akar tárgyalni.

Elnökválasztás Amerikában
Budapest, november 4.

Hónapokon át fantasztikus küzdelem folyik le az Egyesült Államokban a köztársasági elnöki székért. Filmek, rádiók, ujságok, plakátok hirdették a két jelölt, a demokratapárti Roosevelt és a republikánus Landon programját. Minél jobban közeledett a választás napja, november harmadika, annál magasabbra hágott az amerikaiak izgalma. A győztes valószínűleg Roosevelt lesz, immáron másodszor.

Bombazápor Madridra
Madrid, november 1.
(Az Információ tudósítójától.) Franco repülőraja megkezdte a spanyol főváros bombázását. Nemcsak katonai és középületekre zúdítottak valóságos bombazáport, hanem a főváros központjában lévő magánépületekben is komoly károkat okoztak.

A légitámadásoknak eddig 125 halottja és 300 súlyos sebesültje van!

Római jelentés
Róma, november 8.
A küszöbön álló bécsi háromhatalmi konferenciának az olasz közvélemény rendkívül nagy jelentőséget tulajdonít. Az értekezlet – írják a lapok – igen kényes politikai légkörben ül össze. Közvetlenül Mussolini milánói beszéde után tartják meg és az értekezletnek úgy politikai, mint gazdasági, valamint pénzügyi téren fontos kérdéseket kell megoldania, tekintettel a legújabb eseményekre is. Ciano gróf útját Bécsbe és Budapestre Mussolini reálpolitikájának tüntetéseképpen kell felfogni és ez az utazás hozzájárul majd Európa helyzetének tisztázódásához és tartós megbéküléséhez.

Nyilas tüntetők beverték a debreceni zsidótemplom ablakait

Debrecen, november 8.
Vasárnap délután nagy csoport nyilaskeresztes fiatalember vonult végig Debrecen uccáin. A zsidókat szidalmazták és gúnydalokat énekeltek. Beverték a zsidótemplom ablakait, azután csoportokban a mellékuccákba vonultak. Amerre jártak, üvegcsörömpölés hallatszott: csaknem minden ház ablakát beverték, többek között az egyik református elemi iskola igazgatótanítójának ablakát is.

Mire a rendőrség odaérkezett, szétfutottak. Öt nyilaskeresztes párttagot előállítottak.

Nyolc társával együtt halálraítélt a szovjetbíróság egy német mérnököt

Moszkva, november 22.
A novoszibirszki bűnpernek mind a kilenc vádlottját, köztük Spickling német bányamérnököt is halálra ítélték.

Az ítélet véglegesnek tekinthető. A vádlottaknak csak az a lehetőségük van, hogy kegyelmi kérvényt nyujtsanak be. A moszkvai német követ azonnal lépést tett a kormánynál és követelte, hogy biztosítsák a kegyelmi kérvény elfogadását.