A rádiósított motorverseny

A nagy találmányok úgy összenőnek a hétköznapi életét élő emberrel, hogy maguk is hétköznapiak, megszokottak lesznek. Ez a sors sok vonatkozásban már a rádiót is fenyegeti, amelyről lemondani mind a tudományos, mind a gyakorlati élet csak nehezen tudna. Nagyszerűségeire egy-egy újabb felfedezés mutat rá és ezek közé tartozik a motorrádió is.

Többszázezer autótaxi szaladgál a világ nagyvárosainak uccáin felszerelve a rádióval és a rövidebb-hosszabb útvonalon szórakoztatja a vendéget. Van azonban ezen a taxirádión kívül egy komolyabb és hasznosabb fajtája is a motorrádiónak. Ezt a rádiót az autóversenyzők használják. Nem szórakoztatás a célja, hiszen a félelmetes sebességgel száguldó gépkocsik vezetése minden idegszálát leköti a versenyzőnek, szórakozásra még csak nem is gondolhat, mikor minden pillanatban az élete forog kockán.

A motorrádió éppen azért született meg, hogy a sebesség ördögétől megszállott versenyzőt idejekorán figyelmeztethessék az útvonal veszélyeire vagy olyan utasításokkal láthassak el, amiket eddig sehogy sem tudtak eljuttatni a rekordra törő versenyzőkhöz. Legutóbb a híres Ulster-versenyen alkalmazta nagy sikerrel az egyik angol motorgyár a rádiót. A szinte vakon robogó versenyzőivel állandó összeköttetésben tudott maradni a hosszú pálya minden részén, tudósította őket a többi versenyzők helyzetéről

Ebből igen sok hasznos következtetést vonhattak le és így nem csoda, ha a rádióval felszerelt gyár „istállója” fölényesen nyerte a nagy díjjal jutalmazott versenyt. A motorrádiónak nincsen titka, egyszerű rövidhullámú adógép ez, amelynek hullámhosszára előre behangolják az autókba szerelt vevőgépeket és a vezetőnek nincs is más gondja vele, minthogy a sisakjába épített fejhallgatóból előtörő hangokra figyeljen.

Számos szerencsétlenséget tudtak így megelőzni, mert idejekorán kapott figyelmeztetést a vezető. Ujabban kis adógéppel szerelik fel a versenyző kocsiját, hogy fontos közölnivalóiról előre értesíthesse a „depót”. A versenyközben keletkezett géphibákat, pneumatikcserét, olajpótlást és ezer más apróságot villámgyorsan tudnak kijavítani a depók, mert előre tudják már, hogy a féktelen rohanás közben hirtelen lefékező kocsinak mi a betegsége.

A motorrádió óriási fontosságú lesz rövidesen minden nemzetközi versenyen és a nagy gyárak kénytelenek lesznek valamennyi kocsijukat felszerelni vele, ha lépest akarnak tartani a konkurrenciával.