A robbanó levélhordó

Pár hónappal ezelőtt történt. Egy francia feltaláló érdekes kísérlet végrehajtására készülődött. A francia tengerpart egyik elhagyatott részén postarakétát akart útnak indítani Anglia felé.

Be is szerezte a rakéta kilövéséhez az engedélyt a francia és az angol hatóságoktól. Felállították már a tengerparton a rakétalöveget, melynek belsejében Angliába szóló leveleket – helyeztek el. Ez lett volna a világ első „robbanó levélhordója”, a világ első postarakétája”.

Pár perccel indulás előtt rendőrök jelentek meg a kísérlet színhelyén és közölték, hogy a belügyminiszter megtiltotta a rakéta elindítását, mert félő, hogy az ilyen puskaporral telt levélhordó könnyen végzetes balesetet idézhet elő. Hiszen a rakéta pontos irányítása mai eszközeinkkel még nem igen sikerülhet.

Mi is hát tulajdonképpen a rakétarepülés, melytől olyan érdekes, új dolgok, ismeretlen csillagvilágok megismerését várja a tudomány. Repülni ma már tudunk a levegőnél nehezebb gépek segítségével. De bizonyos magasságon túl nem használhatók a motorral hajtott gépek. Mert hiszen ezeket a repülőgépeket éppen a levegőbe kapaszkodó légcsavarok és szárnyak tartják fenn és viszik előre. Bizonyos magasságon túl, a ritka levegőben a légcsavar már nem tudja fentartani a gépet.

Ilyenmódon sohasem látogathatnánk meg az idegen bolygókat. Itt van azonban a rakéta. A rakétát nem gép hajtja előre, hanem robbanások sorozata kergeti a magasba. Ezek a robbanások nem egyszerre következnek be a rakéta belsejében, hanem egymásután. Az első robbanás például egy kilométerre viszi fel a rakétát és akkor, amikor a rakéta úgyszólván már megáll a levegőben, bekövetkezik a második robbanás, mely megint feljebb hajtja.

S az ilyen rakéta, mint a tudományos kísérletek bebizonyították, légüres térben is nagyszerűen haladhat előre.  Ma már hét kilométerre haladó rakétákat tudunk készíteni. Jelentéktelen távolság ez, de mégis óriási a jelentősége, mert most, hogy az alapelveket tisztázták, egészen bizonyosan nincs messze az az idő, amikor a sztratoszférában borzalmas sebességgel rohanó űrhajók fognak közlekedni.

Európából Amerikába 22 percig tart majd az út az ilyen rakétahajóval. Igaz, meglehetősen nagy probléma egyelőre még a rakéta célbaérkezése. Amikor a rakétahajó megérkezik a cél fölé, leállítják a robbanásokat és a rakétahajó óriási ejtőernyőt kibontva, lassan leereszkedik a földre. Pár évtized talán s az űrhajók segítségével még a holdba is elérkezhet az ember. Körülbelül 20 óráig tart majd ez az izgalma utazás

Mindenesetre az bizonyos : Franciaország és Anglia között pár hónap mulva megindul a robbanó levélhordó, hogy ellássa a postaszolgálatot s a levegőben rohanva vigye a sürgős leveleket.