Ragyogó küzdelem után Kabos lett a kardbajnok

A vízipóló mérkőzéssel egy időben folyt le az egyéni kardvívóbajnokság döntője. Három magyar, három olasz, egy lengyel, egy osztrák és egy belga versenyző került a döntőbe. Az egy nemzetből való vívók egymás elleni mérkőzései után a magyarok közül Kabos Endre, az olaszok közül pedig Marzi került ki veretlenül.

Kabos Endre ezután Marzival került össze és attól vereséget szenvedett. Ekkor már csak az olasz volt veretlen, de nem sokáig, mert Gerevich Aladár 5:4-re őt is legyőzte.

Az olasz versenyző idegei úgy látszik nem bírták el a vereséget, mert a lengyel Sobiktól is simán kikapott. Közben Kabos és Rajcsányi egy-egy vereséggel az élen maradtak.

Kabos legyőzte az óriás Gaudinit is, de veszélyes volt az olasz Pinton is, akinek szintén csak egy veresége volt eddig, amíg Kabossal össze nem került. Itt vereséget szenvedett 5:3 arányban és ezzel kiesett az első helyért küzdők közül.

Kabos most már feltartóztathatatlanul haladt a győzelem felé és utolsó asszójában a belga Neuckertet legyőzve, megnyerte az olimpiai bajnokságot.

A vele egy ideig holtversenyben vezető Rajcsányi Marzitól és Pintontól vereséget szenvedett és a harmadik helyre esett vissza. Gerevich asszóit állandóan nyerve előretört.

Végeredmény
:
Olimpiai bajnok: Kabos Endre Magyarország, 7 győzelem. 2. Marzi Olaszország, 6 győzelem, jobb tusarány, 3. Gerevich Aladár Magyarország, 5 győzelem, 4. Rajcsányi Magyarország, 5. Pinton Olaszország, 5 győzelem, 6. Gaudini Olaszország, 2 győzelem, 7. Sobik Lengyelország, 2 győzelem, 8. Losert Ausztria, 2 győzelem, 9. Neuckert Belgium, győzelem nélkül.

A magyar nézők és versenyzők a Himnuszt énekelték el és amikor a vízipóló győzelem híre megérkezett, az öröm a tetőpontra hágott.

A magyar kard megvédte világuralmát, Kabos Endre pedig beírta nevét abba a fényes névsorba, amelyben eddig Fuchs Jenő, Posta Sándor, vitéz Tersztyánszky Ödön és Piller György szerepeltek.