Freud születésnapja

A 80 éves Freud tanárt, a lélekelemzés, megalapítóját Wagner Jauregg és Thomas Mann köszönti fel a május 7- iki születésnapján

Május 7- én ünneplik Bécsben Siegmund Freud tanár, a pszichoanalízis, a modern lélekbúvárlat megalapítójának nyolcvanadik születésnapját. Freud tudományos érdemeit sokan elismerik és sokan tagadják, sok a híve és hódolója, sok a szigorú bírálója és szenvedélyes ellenfele is.

De tagadhatatlan: lélekkutató világnézete, a módszer, amellyel szemléli az embereket, átment a köztudatban. A világ minden sarkán támadták kiváló és kevésbé kiváló írók, akik Freud szemüvegén keresztül látják az emberiséget és regényeiket, színdarabjaikat, tanulmányaikat átitatta a nagy tudós lélekboncoló bölcselete. Ha Amerikába nézünk, az írók első rangsora, O' Neill, Hemingway, Dreiser elképzelhetetlen Freudi világszemlélet nélkül.

Angliában Somerset- Maugham, a kontinensen- ezrek közt- Thomas Mann, Stefan Zwieg, Werlel, az elhalt nagy költő, Rainer Maria Rilke, freudi szemléletű írók. Nálunk pedig,- hogy csak egy pár nevet említsünk- Kosztolányi Dezső, Hettai Jenő, Szép Ernő, Móricz Zsigmond, Márai Sándor ugyancsak a freudi szemlélet hatása alá kerültek.

Az agg tudós maga, bécsi elvonultságában, évek óta húzódó betegeskedése mellett is folytatja tudományos munkáját. Könyveket ír. Keskeny arca, kis hegyes szakálla, erősen megmintázott ábrázata, mélyen ülő szeme, jóságos szája van Freudnak és olyan keze, amelyet a lelki előkelőség formált meg. Páciensein kívül csak egészen kevés kiválasztott ember jut eléje.

Annál mélyebb szeretettel veszi körül családja. A lelki szörnyűségek röntgenszemű orvosszemlélője, aki a lelki elferdülések felett sohasem hozott erkölcsi ítélkezéseket, mivel a természetnek, számára csak adottságai és nem tulajdonságai vannak, maga
a legerkölcsösebb, zárt puritánságú családi életet éli felesége és sok gyermeke körében.

Vannak tisztelői, amilyen a volt német császár morganatikus öccse. Gerog Viereck álnéven író, előkelő newyorki publicista, aki minden évben áthajózik az óceánon, hogy elvégezze az évi beszélgetését Freud tanárral...

Vannak művésznő- hódolói, amilyen Yvette Guilbert, aki ha Bécsbe ér, első uta mindig a professzorhoz vezet s akinek az arcképe- egyetlen művészfénykép az otthonában!- Freud kandallóját díszíti. Május 7-én a Wiener Akademische Verein für medezinische Psychologie fogja Freud tanárt hivatalosan ünnepelni.

Az egyesület díszülésén elsőnek Wagner Jauregg, a Nóbel- díjnyertes professzor fogja felköszönteni.

De még sokkal bensőbb lesz az a nem hivatalos ünneplés, amelyen Thomas Mann tart előadást Freud örök értékeiről és lángeszéről. A világ minden tájáról utaznak híresek és névtelenek Bécsbe, hogy ott legyenek e szellemi tüntetésen.