Húsvéti poggyász

Mindenekelőtt: nehezen fér el a hálóba! Sok jóindulat és borravaló kell hozz. Persze szekrénykoffer, de amolyan laposított, hogy a cipő és kalapkoffer még rákerülhessen. Vagy melléje? Ezt az utazások szerncseistennője dönti el.(Miért kellett ezt a külön gondviselést nőneművé tennem? Határozottan: kellett.) Azután fel! Azaz le. Ragusába, Velencébe, Comóba, Gardoneba, Firenzébe, Rómába, Nápolyba, Capriba, Brioniba, Marokkóba, sőt Asszuánba és Heluánba. És hajóútra..Ó, boldogok! Ha valamiért lehet irigyelni embereket!.. Idegen színek, világok, illatok..Az idén határozottan
napéhesek a pestiek.
Csak délre, délre! Nem sokan kísérleteznek hegyekkel.a húsvéti utazók közül azok, akiket idejük köt.

S a hálóba tessékelt szekrénykoffer ugyan mit rejt?

Megint nőneműenek kell lennem: a szekrénykoffer két három hétre hozzávetően tíz-tizenkét komplét rejt. Komplé alatt az esti ruhát is értem, kiegészítő belépővel. Van délelőtti komplé és esti toalette. A délutánt, útra, átugrottul. A délután Pesten marad. Mert estig délelőtti dreesszekben járunk, hogy este annál jobban kiviruljunk. Tehát, amíg be nem esteledik, angolos kosztümblúzzal, vagy háromnegyedes kabátszoknyával és blúzzal, vagy jersey-trikó sportegyüttes, amely azonban úgy hat, mintha szövetből volna.

Külön melegebb kabátok, amelyeket ezek tetejére húz az ember, minden utigarderobban akadnak. Az idén színes tweedből és bolyhos egyszínből készülnek, például kékben.

Csak teveszőr az nincs! Tavaly kitombolta magát. Jámbor fésűs nyájainkból túlsok camelhair került ki. Az idén szerényen megmaradunk a gyapjúnál. És nappalra melyek azok a sokat emlegetett pasztellszínek, amelyek húsvét koratavaszára már mehetnek és mégsem konfekciósak? Beige-barna összeállítás, greige-fehér összeállítás, sárgászöld ruhához zöldbarna nagykockás kabát, elővigyázatos pisztáciazöld, nemkiabáló rozsda és terrakotta..Mindehhez majdnem csupa fehér blúz! Sok piké. Egy-egy fehér pikékosztüm is. Sőt estére is itt-ott fehér pikéruha, többféle színes övvel és virággal, hogy változatos legyen. Ezzel át is ugrottunk estére..

Útiestékre a stilizált szmokingok még erősen hódítottak! Egyik nagyszalonunk igazán remekelt spanyolos szmokoingját rendelték meg a legtöbbször hetven felvonultatott modellje közül.

Ezenkívül egy kis egyszínű estiruhát - az obligát feketét vagy az előnyős fehéret - mindenki visz.

Amikor csak vacsora van programon, ezt veszi fel. De amikor tánccal vagy bárral, vagy egyéb játékkal összekötött vacsora: előkerülnek a fantasztikumok! A pompázó színesekés az utolérhetetlen imprimék. Azok a nagy ruhák, amelyekben minden igazán szép asszony királynőnek hat.