Ravasz püspök felszólalása a Soli Deo Gloria szövetség évfordulóján

Budapest, december 14.

Vasárnap ünnepelte a Magyar Református Diákok Soli Deo Gloria szövetsége fennállásának tizenötödik évfordulóját. Este a Zeneakadémia nagytermében ünnepélyt tartottak, amelyen megjelent Darányi miniszterelnök is feleségével, továbbá Finkey koronaügyész, Tasnády-Nagy államtitkár és Józan unitárius püspöki helynök.

Az ünnepi beszédet Ravasz László, a szövetség védnöke mondotta:
- Az ifjúság ígéret – kezdte Ravasz püspök – ezt mindenki tudja. De kevesebben gondolnak arra, hogy – minden történelmi korszak képe felvetődik megvalósulása előtt 20-30 évvel az ifjúság lelkében mint ösztönös érzés vagy ígéret. Igy történt az, hogy 15 esztendővel ezelőtt a Soli Deo Gloria szövetségben és a hozzá hasonló ifjúsági egyesületekben ugyanaz a magyar ifjúság, amely volt már világpolgár, nemzeti reformer, szabadgondolkodó, népkutató és népművelő, egyszerre arra eszmélt, hogy Krisztus királyságának, Isten országának státusbölcseletét kell megtanulni.

Világos mindebből, hogy most olyan korszak következik, amikor az dönti el egyesek, nemzetek és nemzedékek sorsát, hogy Krisztushoz állanak-e, vagy szembefordulnak vele!

Ma még nem tudni, - folytatta Ravasz püspök – hogy ez a nagy feszültség, amely a jobb- és baloldali diktatúrát egymástól szétválasztja, milyen kirobbantásokat eredményezhet. Lehet, hogy mindez ki fog egyenlítődni egy lelki kereszteshadjáratban. Lehet, hogy egyszerre észrevesszük: a bal- és jobboldali feszültség feloldódik, új csoportosulás alakul és a jóakaratú emberek egy táborba kerülnek.

Az ifjúságnak ezt a nagy ígéretet önmagának kell bevállalnia.