Több lesz a kölségvetés bevétele az előirányzatnál

Negyvenmillió, jó tavasz esetén talán ötvenmillió pengő költségvetési fölöslegre számíthat a kormány. Ezzel bezárult a kör s ismét eljutottunk oda, ahol a Bethlen-kormány utolsóelőtti költségvetési esztendejében tartottunk, amikor is szintén jelentős összegekkel haladta meg a tényleges bevételi összeg az előirányzatot.

Mint akkor, most is felmerül a kérdés, mi történjék a fölösleggel
.
Csökkentse-e a kormány elsősorban az 1932-ben bevezetett külön adókat s ezzel megkönnyítse a polgárság, főleg a fixfizetéses alkalmazottak adóterhét, vagy a bevételi fölösleget beruházásokra fordítsa. Elméleti alapon vitán kívül áll, hogy a bevételi többlet az adóteher csökkentésére fordítandó, különösen olyan országban, ahol a városi lakosság fejenkénti adóterhe aránytalanul nagyra nőtt a háború után. Magyarország mai helyzetében azonban ezt az elméleti szempontot félre kell tenni s a rendelkezésre álló fölösleget az ország egyes vidékein, különösen a Tisza völgyében mutatkozó veszedelmes belső feszültség enyhítésére fordítani.

Ebből a helyes meggondolásból kiindulva
a pénzügyminiszter a fölösleg jelentős részét valóban a mezőgazdasági munkanélküliség enyhítése céljából beruházásokra kívánja fordítani. Kérdés azonban, helyes-e ez az út? Beruházások révén akármilyen gondos előrelátással is a kiadott összegnek csak kisebb-nagyobb hányada jut a tiszai munkanélkülieknek. A többi nehéziparhoz és a cementiparhoz folyik. A nehéz magyar ipar, cementtermelés és szénbányászat viszont munkával bőven el van látva, új megrendelésekre és nyereségekre nincs ráutalva.

Sokkal helyesebb megoldás volna
a bevételi fölösleg tetemes részét a telepítési akció meggyorsítására s a tiszai agrárproletariátus egy részének földhöz kötésére felhasználni. Közmunkák révén csak ideig-óráig lehet enyhíteni a munkanélküliségen. Telepítés viszont a családok ezreit vonja el a túlzsúfolt munkapiacról s így tartósan enyhíti a munkanélküliséget s a belső feszültséget is.

Inkább telepíteni, mint beruházni.
Annál is inkább, mert a legutóbbi években igen szomorú tapasztalatokat szerezhettünk a gyorsan végrehajtott közmunkák terén. A tiszavidéki falusi szegénység megsegítése viszont nem tűr halasztást.