Élénkülés a tőzsdén

Az európai tőzsdék szilárd hangulatát erőteljesen felfokozta az angol fegyverkezési kölcsön, amely előreláthatóan három év alatt további négyszázmillió font, közel ötnegyed milliárd pengővel szaporítja az angol nehézipar bevételeit.

A budapesti tőzsde is erős hosszal reagált,
amelynek alapforrása a vezető vállalatoknak kétségtelenül kitűnő üzletmenete. Az érdeklődés előterében álló részvények közül a Nasici ez évben előreláthatólag már osztalékot fog fizetni. A Nasici éveken át tartalékolta nyereségeit az ismert adóügy elintézésére. Az adótartozás rendezve van, sokkal előnyösebb feltételek mellett, mint ezt eredetileg várták. A keményfa ára a világpiacon száz százalékkal emelkedett, a nagy hajóépítésekből a Nasici, amely nagy mennyiségű fát szállít Angliába, szintén kiveszi részét. Mindezek arra mutatnak, hogy a vállalat ez évben osztalékot fog fizetni.

Nagybankok vásárolják tovább a Bauxitot,
erősen emelkedő árfolyamok mellett, s növekvő érdeklődés mutatkozik a cukorrészvények iránt, a Georgia, a Stummer s főleg a Magyar Cukor iránt. A Magyar Cukor a piac egyik legfinomabb papírja, s ha csak nyolc pengő osztalékot fizet is az idén, belső értékét tekintve akkor is messze elmaradt a vezető papírok mögött.

A Rima iránti keresletet
nyomatékosan felfokozta az a hír, hogy az ózdi telep negyedik kohóját is üzembe helyezték.