Emelkedő-eső búzaár

A búza ára a világpiacon emelkedik, a pesti tőzsdén esik – ezt a furcsa jelenséget figyelhettük meg egy-két hete. Két hét alatt ugyanis az irányadó argentinai búza ára az európai tőzsdéken három pengő 85 fillérrel emelkedett mázsánként s ugyanezen idő alatt a magyar búza ára a pesti tőzsdén kerek 50 fillérrel esett.

Illogikus ez az áralakulás,
mert hiszen kínálat alig van, a világpiacon viszont egyes államok folyó szükségletük fedezésére s részben tartalékok gyűjtésére is erőteljes vásárlásokat eszközölnek. Így a Broomhalt szerint a németek egy hét alatt 220.000 mázsa búzát vásároltak. A kereslet tehát előreláthatóan a közeli hetekben fokozódni fog s ezúttal igen helyes volt a kormánynak az az intézkedése, hogy a magyar búza kivitelét egy idő óta nem engedélyezte, mert hiszen az eddigi s az előrelátható áremelkedés mégis csak a gazdák bevételét fogja fokozni.

A támadások,
amelyek érdekképviseleti oldalról a kivitel időleges beszüntetése miatt a földmívelésügyi s a kereskedelmi kormányt érték, nem voltak indokoltak. A kivitel beszüntetése ezúttal helyes volt s a gazdák érdekeit szolgálta!