Magyarország – Ausztria 5:3

Cseh, Toldi, Szűcs és Lázár a mérkőzés hősei

Kissé hűvös, de mégis kellemes futballidő kedvezett az őszi szezón első budapesti válogatott mérkőzésének, amelyen az Európa kupáért mérkőzött Magyarország, Ausztria csapata ellen. A mérkőzés megérdemelt magyar sikert hozott. A magyar válogatott dicséretre méltó játékkal megismételte őszi - Bécsben aratott - diadalát.

Az Üllői-út képe már a kora déli órákban igazi válogatott meccs külsőségeire mutatott. A nézők özönlöttek, magyarok és osztrákok jöttek autókon. Már az előmeccs alatt, amelyről külön számolunk be, elfoglalta a nézők javarésze helyét, és amikor a női atlétikai versenyre került a sor, már mindenki jelen volt. Még a megrögzött későn jövők is ott voltak a meccs kezdetén.

A fehéringes, feketenadrágos osztrák csapat Zöhrerrel élén fut ki a pályára, de a taps igazán akkor válik fergeteggé, amikor a sárgatrikós Szabó megjelenik az öltöző bejárójában és hatalmas rúgással küldi a mezőnybe a labdát. A magyar játékosokon a szokásos meggypiros trikó feszül. Megindul a fényképezés, a közönség már fészkelődik a helyén.

Teljes a hangzavar, amikor a pálya közepén álló vasutas zenekar karmesterének pálcája hirtelen csendet varázsol. Az osztrák himnusz hangjai után a vendégcsapat hívei harsány „Hoppauf”-kiáltással adnak életjelt magukról, de hangjukat elnyomja a felcsendülő magyar Himnusz, amelynek utolsó akkordjait a közönség végig énekli.

Magyarország:
Szabó – Polgár, Fekete – Seres, Szűcs, Lázár – Sas, Vincze, Cseh, Toldi, Titkos.
Ausztria: Zöhrer – Andritz, Sesta – Adamek, Hoffmann, Urbanek – Riegler, Stroh, Sindelar, Binder, Fuschsberger.

Titkos és Adamek választanak, a szerencse Titkosnak kedvez, a magyarok nappal és enyhe széllel hátban állnak fel. 5 perccel félnégy után indítja el Sindelar a labdát. Az osztrákok akciója veszélyes. Binder lövését Szabó érinti.

A kornert Fuchsberger íveli középre, Riegler Seres felé rúgja, aki pontosan Binder lábára adja. Az osztrák ágya nyugodtan átteszi jobblábra és irtózatos erejű lövést zúgat a hálóba. 1:0.

Rengeteg hiba csúszik a magyar akciókba. Toldi és Vincze bosszantóan hibáznak. Az osztrák védelem kézzel-lábbal tisztáz. A közönség őrjöngve buzdítja a csapatot, Andritz kézzel érinti a labdát, Klein határbíró int, de a bíró nem fuj. Toldi kerül jó helyzetbe, de a labda nem áll jól a lábára, korner lesz belőle, amit Titkos túl hátra ível.

A 10. percben Seres ívelt előreadásét Andritz magasra ugorva kézzel érinti. 11-es, melynek Toldi áll neki. Az összekötő néhány pillanatig tétovázik, majd hatalmas erővel a kapufát találja. A labdát Sesta továbbítja a mezőnybe.

A következő percben Toldi és Sesta összecsapnak, a magyar csatár elterül a földön. Mindenki törést gyanít, mert az összecsapás nagyerejű volt, de Toldi feláll, lábát simogatja. Int, hogy semmi baj.

A bíró feldobja a labdát, amely Szűcshöz kerül. A centerhalf laposan lő, a labda Csehben megakad, és Toldi elé perdül. A balösszekötő az elhibázott tizenegyes minden keserűségét a lövésbe adja és a labda a lábak között védhetetlenül suhan a hálóba. 1:1. A közönség tombol.

Vincze két felesleges lövése miatt zúgolódik a tribün. Seres szabadrúgása után Toldi lő, de a labda mellé megy. Cseh pompás trükkel szökteti ki Titkost, akinek lövését Zöhrer kiüti. Sas az ugráló labdát középre adja, Vincze sarokkal tolja kapura, de Zöhrer felszedi. Még egy magyar támadás hiúsul meg. Néhány osztrák roham lesálláson akad, de a 27. percben bekapjuk a második gólt.


Sindelar szökteti Rieglert, az keresztbe játszik. Szabó nyugodtan foghatná, de inkább öklöz, gyengén Sindelar elé, aki a kapuban kétségbeesetten vetődő Polgár alatt laposan a kapuba lő. 2:1. Alig két perc múlva Sesta gáncsa miatt szabadrúgás, amelyet Sas ível középre. A labdát magasra ugorva befejeli. 2:2.

A gyors egyenlítés után viharzanak a magyar támadások. Urbanek összecsap Vinczével és elterül a földön. Száját fájdalmasan fogja és két perc múlva áll be. Egy magyarok elleni szabadrúgásnál a francia bíró csak tolmácsok útján tudja megnyugtatni Szabót, hogy abból közvetlenül nem lehet gól.

Binder leadja Rieglernek a labdát, aki alig lő mellé. A magyar ellentámadást Cseh indítja, pompásan szökteti Sast. A szélső éles lövését Zöhrer csak kornerre tudja menteni. Még egy kornert ér el Lázár.

Ezt a kornert Titkos íveli a középre, a labda veszélyesen, remekül csavarodik a túlsó sarok felé, Cseh ott van, a melléről lábra ejti és két lépésről begurítja. Magyarország megszerezte a vezetést. 3:2.

Szünet után magyarok erősen támadnak, kornert is érnek el. Polgár lefut, a magyar kaput hozza veszélybe, ha nem volna még ott a pompás Fekete. Toldi lapos lövését Zöhrer fogja, majd Toldi foglalkoztatja Zöhrert.

Ismét Toldi lő - mellé. Vincze-Sas-Cseh akcióból Titkoshoz kerül a labda, Titkos lő, Andritz tisztán leüti, a bíró nem adja meg a büntetőrúgást. Néhány másodperc múlva Toldi 30 méterről zúgat szabadrúgást a léc mellé. Állandóan támad a magyar csapat. Sindelar szinte nevetségesen unatkozik.

Binder hosszú lövése után az osztrákok kissé feljönnek. Sindelar kitör, de hiba csúszott a számításába, mert lesre futott. Riegler berúgja a kapuba, a közönség derül a földön fekvő Sindelar mérgén, de csakhamar gólnak is örülhet.

A 19. percben Sas pompásan fut le, beadása után kavarodás keletkezik. Sesta „tévedésből” Cseh elé ad, az beugrik a kapuba, a labda Zöhrerről Toldi elé perdül, aki a kapuba küldi; 4:2. Egy perc múlva kornert ér el Ausztria, Fuchsberger ível középre, Szabó már fogja is, de ott van Sindelar és kezei közül bepöcköli; 4:3.

Titkos nagyszerűen rohamoz, de csak kornert ér el, amit tisztáz a védelem. Cseh elhúzza a labdát Andritz mellett, Titkost szökteti, akinek beadását nagyszerű helyzetben lövi, de Zöhrer ment.

Cseh becsapja Sestát, balra ad, Toldi lehajtja a fejét, átengedi az egészen üresen álló Titkosnak, aki igazít egyet és nagy alapossággal küldi a kapuba; 5:3.

Most mintha csökkenne az iram. A magyar kapuban Szabó végre feljavul. Két labdát nagyon szépen véd. Sindelart éljenzi a közönség, amikor tízméteres lesállásról indulva, mégis berúgja a labdát. Toldi 30 méterről lő, amit Zöhrer könnyes felszed.

Az osztrákok támadnak, kornert is érnek el. Aztán újból Toldi kiteszi Titkost, de Sesta tisztáz. Polgár második luftja hoz izgalmat, Sindelar kiugrik, de a 16-osnál Fekete szereli. Vincze jó helyzetben elszalasztja a kedvező alkalmat.

Toldi szédületes bombája kapu előtt úgy találja el az osztrák hátvédet, hogy a labda a kornerzászlónál ér földet. Magyar támadás fut, amikor a bíró sípja a mérkőzés végét jelzi.