Magyarország 2:1 arányban győzött Románia ellen

Az első félidőben Románia 1:0 arányban vezetett, Lázár kiegyenlített, Toldi lőtte a győztes gólt

Bukarest, október 4.
Az osztrák magyar válogatott mérkőzés után vasárnap Bukarestben tartották az első román-magyar nemzetek közötti válogatott mérkőzést. A legjobban fémjelzett osztrák futballcsapat után Európa legfiatalabb futballválogatottja volt Magyarország együttesének az ellenfele.

A bukaresti főiskolai stadionban már délben megindult a népvándorlás. A mérkőzés kezdete előtt minden hely megtelt: 50.000 néző foglalt helyet.

A rendőrség a csendőrséggel és a katonasággal egyetértve, példás rendet tartott fenn. Amikor 1/2 4-kor megjelent a magyar csapat a pályán. Románia minden részéről összesereglett különvonatok utasai nagy ünneplésben részesítették játékosainkat.

Dörgő éljenzéssel fogadták a román válogatottat, akik világoskék dresszben futottak ki a pályára. Eredetileg úgy tervezték, hogy a himnuszok eljátszása után kezdik meg a meccset, ehelyett azonban a katonazenekar pattogó indulókat játszott, majd kölcsönös üdvözlések után a belga Landenus bíráskodása mellett megkezdődött az első román magyar mérkőzés.

A göröngyös pályán idegesen kezdtek a magyarok. Román támadások keletkeztek és a 4. percben Schilerin bombalövését Pálinkás biztosan kivédte. Utána Titkos lefutása hozta veszélybe a román kaput. A 8. percben Vincze tiszta helyzetbe került, de a labdát a kapu fölé lőtte.

Toldi bombája is ott sistergett el a román kapu mellett, Polgár és Fekete utasította vissza az ellenfél csatárainak ostromát. A 11. percben Toldi átadta a labdát a jó helyzetben levő Vinczének, a kapus eléje futott és Vincze a labdát a kapu mellé helyezte.

A 25. percben erősen támadtak a románok, a labda ide-oda pattogott a magyar kapu előtt, Dobai hirtelen Bindeához továbbította a labdát, aki közvetlen közelről gólt szerzett.

Tombolt a nézőtér! Erre nem számítottak. Románia 1:0 arányban vezetett. A váratlan gól felrázta a magyar csapatot. Különösen Toldi dolgozott a kiegyenlítő gólért, de ő sem tudta eltalálni a román kaput.

A második félidőben kicserélték a román kapust. Dávid helyére Pavlovicsot, a Ripensia kapuság állították be. A magyar csapat állandó ostromba kezdett. Tíz percen keresztül szakadatlanul bombázták a román kaput.

Sas megint pompásan futott le, de beadását nem tudták értékesíteni. Bindea, majd Dobai próbálkozását Polgár és Fekete akadályozta meg. A 12. percben Bindea lefutását Szűcs kornerre szerelte.

Ezután megint tízperces magyar ostrom következett, míg végre a 20. percben megszületett a kiegyenlítő gól. Ez úgy történt, hogy Cseh kicselezte a román védőjátékosokat és aztán a kapu közelébe állva, holtbiztos helyzetbe került, de Cseh a labdát a kapufának vágta, amely onnan kipattant a húszméternyire álló Lázárhoz.

A magyar fedezetjátékos előrerohant, a románok azt várták, hogy leadja a csatároknak a labdát, de Lázár védhetetlen góllal kiegyenlített 1:1

A magyar csapat is nagy tapsot kapott a gólért. Most megindult a harc a győzelemért. Schileria szöktette Bindeát, lövését Pálinkás fogta, aztán a Bodola-Dobai jobbszárny tört előre.

A románok ezzel ellövöldözték puskaporukat, egymás után fulladtak ki a játékosok, már nem bírták a tempót, most aztán végérvényesen fölénybe került a magyar csapat. A győzelmet jelentő gólt mégis egyéni bravúr hozta meg.

A 39. percben Toldi a félpályánál kapta meg a labdát, egymásután rázta le magáról a védőjátékosokat, pompás driblikkel ment előre és aztán 18-20 méterről irtózatos erővel küldte a labdát a román kapura. A kapus megfogta, de benne érezte Toldi irtózatos erejét, a labda kicsúszott a kezéből és berepült a kapuba. 2:1.

Ezután már nem változott az eredmény. Még egy Toldi bomba szórakoztatta a közönséget, aztán Pálinkásnak nyílt alkalma bravúros védésre.