20 tagú, elegáns szélhámostársaság gyűjt könyöradományokat

20 tagú, elegáns szélhámostársaság gyűjt ,,könyöradományokat” egy budapesti diákegyesület részére. Az egyik csalót elfogták...

Választékosan öltözött, szürkeruhás, magastermetű, vörösesbajszú úriember jelent meg az este egyik Falk Miksa uccai ügyvédi irodában.
- Dr. Soós Imre vagyok mutatkozott be. Szegény egyetemi hallgatók javára gyűjtök.... Parancsoljon ügyvéd úr, itt vannak az igazoló írásaim...

Ezzel átnyújtotta szabályszerűen pecséttel és két aláírással ellátott igazolványát, majd a gyűjtőívet is, amelyen ismert személyiségek, képviselők, egyetemi tanárok, ügyvédek, orvosok neve mellett húsz – harmincpengős összegekkel szerepeltek a gyárak, serfőzők, selyemüzletek, ékszerészek, úgyszólván mindenki, aki Budapesten él és adakozhat.

Az ügyvéd már-már a zsebébe akart nyúlni, mikor belépett az irodába jelöltje, aki személyesen is jól ismeri a diákegyesületek vezetőit. Megnézte doktor Soós Imre úr igazoló írásán szereplő aláírásokat és azonnal látta, hogy ilyen nevű diákvezérek nincsenek. S így természetesen alá sem írhatták a jogosítványt.
- Remélem, nem méltóztatik rossz néven venni, mondotta az ügyvédjelölt- ha betelefonálok ellenőrzésképpen a diákegyesületbe.
- Sőt örülök!- felelte bokáját összevágva a gyűjtő mert ha mindenki ilyen gondos és alapos lenne, mint az ügyvédjelölt úr, akkor megszabadulhatnánk a szélhámosoktól.

Az ügyvédjelölt átment a másik irodába telefonálni, magával vitte Soós doktor úr összes írását , másfél perc múlva visszajött s ekkor legnagyobb meglepetésére az állítólagos Soós Imrének hűlt helyét találta: telefonálás közben a gyűjtő nyomtalanul eltűnt.

Néhány nappal ezelőtt hasonló események játszódtak le dr. Reizmann Zoltán ügyvéd irodájában is. Ide egy másik, kitűnően öltözött úriember állított be és szintén diákok részére kért támogatást. Reizmann ügyvéd azonnal leleplezte a szélhámost és átadta a rendőrnek.

A diákok részére jótékonykodós úriember Neumann Lászlónak mondotta magát és bevallotta, hogy
húsztagú társaság működik Budapesten, amely a diákegyesület nevében gyűjt könyöradományokat nyomorogó egyetemi hallgatók részére. Huszan felosztották maguk között a várost, mindegyik a maga kis területét járja.

Újságunk közli az állítólagos Soós Imre dr. arcképét, aki látja, adja át a jótékony úriembert a legközelebbi rendőrnek!...