A longchampsi kalap

A francia főváros lóverseny eseményei a legutóbbi napokig longchamps pázsitján zajlottak le, most természetesen ezeket is leállította a sztrájk. Ellenben mielőtt még olaj és benzin pótlás, mi több, hangulat és lehetőség híján leálltak volna a Longchampsba száguldó gépkocsik, abba a nagy divateseménybe, amelyet egyébként az ott futott május-június díjak jelentenek, beleszólt egy másik, hatalmas erő is: az idő
Mert majálisok és juniálisok helyett Párizsban is csak fagyosszenteket lehetett mindeddig ünnepelni!

A longchampsí divatjelentések még június legelső napjairól is úgy szólnak, hogy a dámák elővették télikosztümjeiket (már mint azt a béleletlen vékony kérget, amit ők télinek neveznek), legsötétebb komplészíneiket: sötétkéket, négerbarnát, de főként és mindenekelőtt feketét, előkapkodták a nyári divatba bele nem számított ezüstrókát, nercet és cobolyt és úgy vonultak ki telelni Longchampsba.

Például: a pünkösd hétfőjén lefutott Prix Lupin társasági krónikása feljegyezte, hogy a szépséges cukrászkisasszony, a világ leggazdagabb emberének Aga Khannak felesége: sötétkék gyapjúripszkosztümöt hordott jó néhány ezüstrókával és sötétkék, lakkozott szalmacanotiert-t.

Egy másik francia dáma, aki fémjelzi a divatot: Fancigny Lucings hercegnő, palaszürke posztóredingotban, ugyancsak palaszürke nagy rókagallérral és ilyen színű kis harangkalappal jelent meg.(Úgylátszik, Párizsban csak ragaszkodnak a színt-színhez kalaphoz) Viel Castel grófné -még egy hangadó közszereplő - fekete klokéegyüttesben, mellénykabáttal és keréknyagyságú, fekete panama-szalmakalappal, keskeny, fehér szárnyakkal, végül Pontcarré örgrófné fekete duvatine-kompléban, cobolycravattetal és grosgrainszalagdíszes fekete szalmával szerepelt.

Ezt, hogy végül, csak saját példázó felsorolásom befejezésére használom. Mert Longchamps krónikása még háromszáz olyan divatelőkelőséget sorol fel, akik elkomolyodott novemberi eleganciával vonultak ki az esőverte mezőnyre.

Ezekből is látjuk, hogy a híres longchampsi kalap, amely szerencsésebb idényekben öt világrésznek megmutatja, mit kell a jól öltözött nőnek három hónapon át fején hordania: az idén még nem futhatta ki tökéletes formáját. Még minden igazi nyári kalap - Párizsban csakúgy, mint nálunk – ezidő szerint szekrényünkben vesztegel. Pedig igazán érdekessé, színessé és változatossá tette a vezető kalaposnők elgondolása. Mindenekelőtt - a napfényes nappalokra – sok a keméynített színes-csíkosvászon kalap, (pl: fehér alapon piros-kék mintázás) amelyet hasonló, keményített mellényhez szánnak Párizsban. Sok és sok a mindenféle panama fekete, fehér, nyers és a virágpaletta összes pasztellszíneiben.

Rengeteg a színes pikékalap, amelynek formáját sűrűn gépelik. Ilyen eredeti Reboux kalap például, fehér piké gépelt forma, lilabársony csavart dísszel.

Meg kell jegyeznünk, hogy a bársony kalapformára nem divat, ellenben dísznek igen, a sok felkapott virág, toll és grosgrain szalag mellett.