Osztrák gólözön a Műjégpályán

WEV – BKE 6:1

Vidám gramofonzene hullámzik a városligeti Műjégpálya felett, lent a korcsolyapályán sikló korcsolyaélek rajzolnak szeszélyes ákom-bákomokat a tükörsima jégre, apró eszkimóruhás gyermekek csetlenek-botlanak, diákfiúk és diáklányok hullámos bógnikkal koszorúzzák körül a pályát, mindenki arcát pirosra csípte a télies levegő, de az a pír nemcsak a hideg pírja, hanem a gyönyörűségé is, amit az első jég élvezete csak a korcsolyázók arcára.

A hokipálya jege még érintetlen, méltósággal tükrözi Vajdahunyad várát. Egyre többen hagyják el a korcsolyázók közül a jeget és vonalnak át a hokipálya tribünjeire. Érdeklődéssel várják az osztrák és a magyar jéghokizók vasárnap délelőtti összecsapását.

Szombaton este a magyar fiúk 1:0 arányban legyőzték az osztrákokat. Vajon ma is sikerül nekik? Vannak, akik még nagyobb arányú győzelmet várnak, de van, aki vereségre számít. Kiknek lesz igazuk?

Már jönnek is ki a csapatok, a megafon kihirdeti a két összeállítást, aztán fütyül a bíró és megindul a játék. Az osztrákok lőnek először kapura, aztán a magyar csatárok is működésbe lépnek, de messziről küldött lövéseik sorra elkerülik a kaput.

Blazsejovszky jut jó helyzetbe, kitör, már-már gólt kiált a közönség, de a kemény osztrák védők elkaszálják. Nagyot bukfencezve elterül és oda a jó helyzet.

A következő percben Margó vezet jó támadást, de átadását most sem tudja értékesíteni Blazsejovszky, pedig ezúttal senki se bántotta. Miklós a magyar csatársor lelke. Mesés érzékkel „szúrja le” az ellenfél támadó csatárát, aztán pontos passzal küldi támadásra csatártársait. Nagyon keményen játszanak a védelmek, különösen az egyik osztrák hátvéd ellen tüntet a közönség.

Az osztrák csapat éri el az első gólt. Krammer, az egyik kitörő osztrák csatár ütőjére vetődik, mindketten elesnek, a pakk kifelé, a mezőnybe perdül, de Novák pont jókor érkezik a tumultus között a hálóba talál (1:0).

Mindjárt a második harmad elején egyenlíthetne a magyar csapat, de Róna jó helyzetben hibáz. A magyar csatárok most is csak messziről lőnek, az osztrákok sokkal jobban kidolgozzák támadásaikat, Halmai a jégen elterülve kézzel-lábban tud csak menteni. Nagy kavarodás támad a magyar kapu előtt, villan a jég, szikráznak a felhasadt szilánkon, csak annyit látni, hogy a kapus a hálóból szedi ki a korongot. 2:0.

Stanek volt a gólszerző. Aztán Demmer szalad le egyedül a pálya szélén, finom testcsellel becsapja a szerelni akaró magyar hátvédet, már csak a kapus van előtte, villan a botja s újra gólt jelez a gólbíró piros zászlaja. 3:0.

Végre a magyar támadás is eredményt hoz. Rónának a balszélről küldött éles félmagas lövése rezegeti meg a hálót 3:1. A közönség új reményre éledve lelkes, huj-huj hajrával biztatja a magyar csapatot, de a bizalom nem tart soká, Stanek újabb gólja lelohasztja a reményeket. 4:1.

Most az osztrák Novák mutatja meg, milyen kemény legény. A magyar kapus a földön fekszik, ölében a korong, de Novák mindenáron ütni akar, a korongot nem találja, „nagyot” üt hát a botjával a kapus fejére. A közönség tüntet, a bíró kézfogással békíti ki, az ellenfeleket.

A harmadik harmadot újból messziről küldött magyar lövések vezetik be. Hallatlan pechjük van a magyar fiúknak. Egy alkalommal Margo csak két lépésre van a kaputól, félmagas emelése már-már gól, mikor az utolsó pillanatban belelendül egy osztrák ütő és a korong a kapu mellett surran el.

Újra osztrák gólok következnek, Kirchberger, aztán Demmer szerez gólokat. A magyar fiúk elkeseredetten küzdenek, az osztrákok már boldogan mosolyognak, mikor a bíró sípja véget vet a játéknak, az eredmény 6:1 az osztrákok javára.

Farkas Mátyás, a régi rettegett jéghokki-hátvéd mondja: „megérdemelték az osztrákok a győzelmet, vagy inkább a magyarok a vereséget. Nagyon gyenge volt a védelem, a csatársorban csak Miklós és Margo hokizott.”

A megafon még bemondja, hogy hétfőn este 7 órakor megismétlik a jégünnepélyt, amelyen bemutatkozik Corlidge, a világ legjobb amatőr korcsolyázónője és Caspar Félix, az osztrák műkorcsolyázó fenomén.

A közönség visszatér a korcsolyázás gyönyörűségeit élvezni, a megafónból ábrándos keringők szárnyalnak a ligeti fák fölé.