Heves küzdelemben győzte le a magyar válogatott az íreket

Írország - Magyarország 2:3 (1:2)

Dublin, december 6.
Nagy érdeklődés kísérte az ír fővárosban Magyarország és Írország válogatott futballcsapatnak mérkőzését. A londoni lapok annak ellenére, hogy kikapott a magyar válogatott csapat az angoloktól, dicshimnuszokat zengtek a magyar futball nívójáról.

Az angolok elismerése Írországban is nagy hatást váltott ki és az írek abban reménykedtek, hogy ők is meg tudják verni a magyar futballistákat.

Az volt a véleményük, hogy miután legutóbb Budapesten az írek 3:3 arányú eldöntetlen eredményt tudtak kicsikarni a magyar válogatottól, most a honi pályán Írország is követi Angliát a magyar futball legyőzésében.

Tévedtek! A magyar válogatott csapat fényes játékkultúrájának csillogtatásával, harcos küzdelem után 3:2 (2:1) arányú megérdemelt győzelmet aratott.

Huszonötezer néző jelent meg a mérkőzésen, napfényes, hideg időben. Előző nap még hóvihar száguldott végig Dublinban és ezért örült mindenki a vasárnapi szép időnek. Amikor az angol Natras, a mérkőzés bírája, jelt adott a kezdésre, a két csapat így állt fel:

Magyarország: Pálinkás – Polgár, Vágó – Turai, Szücs, Dudás, - Cseh II, Vincze, Sárosi dr., Toldi, Titkos.
Írország: Foley - O'Neill, Gorman – O’Reilly, Tunner, Moulson – Ellis, Donelly, Davis, Moore, Fallon.

Vezetnek az írek

Az ir csapat kezdte meg a támadást. A magyar védelemnek résen kellett lenni, hogy az egymást követő akciókat meghiúsítsák. Először Polgár, aztán Vágó szerelte le a gyors Davist és a robosztus Mooret. Pálinkás a 3. percben nagy bravúrral fogja Ellis bombáját.

A 10. percben Szűcs küldte rohamra a csatárokat. Sárosi szöktette Cseht, de beadása célt tévesztett. A 15 percben Moore szöktette Faullont, aki ellenállhatatlanul robogott a magyar kapu felé és labdája véletlen volt. (0:1). Nagy öröm fogadta az írek vezető gólját, mire a magyar csapat erőteljes akciókba kezdett.

Titkos kiegyenlít, Cseh révén vezetünk

Ötpercnyi forró magyar ostrom után Szűcs hosszú labdát küldött Titkos felé, aki faképnél hagyta fedezetét, becsapta az ír védelmet, bekanyarodott a kapu elé és éles, félmagas lövésével kiegyenlített. Pompás, gólt érdemlő, bravúros egyéni akció volt (1:1)

A kiegyenlítő gól után most már végig a magyar csapat volt a kezdeményező fél. Szép kombinációs játék alakult ki, a 25. percben.

Sárosi pompás cselezés után szöktette Titkost, aki három lépést ment előre, aztán váratlanul átvágta a labdát a jobboldalra Csehhez és a magyar „alkalmi” jobbszélső O’Neil mellett elfutott, még a kapust is kidriblizte és úgy pöckölte a labdát az ír kapuba. (2:1).

A hideg, csípős szélben a magyar csapat nem nagyon erőltette a játékot. Csökkent az iram. Erre többször előrenyomultak az írek, de a magyar védelemmel szemben tehetetlennek bizonyultak.

Toldi bebiztosítja a győzelmet

A második félidőben nagy erővel kezdték meg a játékot az írek. De a magyar csapat nem hagyta magát. A baj csak az volt, hogy a csatársor az úgynevezett tologatós játékot folytatta, végletekig vitték a passzolást.

Ezt az 5. percben Toldi megunta, átrobogott a fedezetsoron, keresztülnyomult a hátvédeken és irtózatos bombalövéssel biztosította a győzelmet. (3:1).

A gól nem törte le az íreket. Davis lövését Pálinkás fogta. Donellyt csak az utolsó pillanatban tudták leszerelni. Toldi és Vincze a magyar kapu előtt segítettek a védelemnek.

Pálinkás az egyik ír támadás után elterült a földön, megsérült. Bevitték az öltőzőbe és a magyar kapuba Szabó állt be. Most Szabó folytatta a bravúros védéseket.

A magyar ellentámadásokat az ír védelem utasította vissza. A vége felé Vágó a 16-os vonalon belül kézzel érintette a labdát. Az angol bíró haladéktalanul 11-est ítélt. Turner a büntetőrúgásból gólt ért el és ezzel 3:2-re szépítette az eredményt.

Az utolsó percekben a magyar csapat támadott eredménytelenül. A magyar csapatban Toldi és Szűcs játszott a legjobban. Kitűnő volt Vincze és Cseh is. Sárosit nagyon fogták, ennek ellenére pompás akciókat indított. Pálinkás sérülése jelentéktelen. Az első gólt védhette volna.