A távolbalátó telefon

„Legalább tízszer bukkan fel egy nagy találmány különféle suta alakban, amíg végül is az emberiség közkincse lesz.” Ezt az aranyigazságot most a távolbalátó telefon is igazolja. Ha ma még nem is közkincs, az csupán a felszerelés drágaságán és nem a szerkezet tökéletlenségén múlik. Üzemben van, működik, használható és - hézagpótló.

Rövidesen a nagyvállalatok, a rendőrségi szolgálat nélkülözhetetlen segédeszköze lesz. Az első ilyen gépezet, amelyet Angliában helyeztek üzembe, legalábbis ezt ígéri. A tisztán elektromos úton továbbított és felvett képeket tökéletes tisztasággal közvetíti a huzalos telefón, amelynek kábeleit tekintélyes költséggel kellett átépíteni, hogy a rendkívül gyors elektromos jelenségeket veszteség nélkül juttassa el az egyik állomásról a másikra.

A különleges igénybevételnek megfelelően a kábel is különleges árnyékolással készült, nehogy útközben kóbor elektromos rezgések keveredjenek a kép elemei közé. Ebben az esetben ugyanis olyan torzítások léphetnek fel, amelyek felismerhetetlenné változtatják az arcot. Márpedig az egész berendezés használhatósága azon múlik, hogy élethűen adja-e a beszélők képmását.

Ezzel akarják meghiúsítani a szélhámosságokat. A hangot telefonálás közben ügyes kalandor könnyen utánozhatja. Kellő helyzetismeret birtokában megtévesztheti a kiszemelt áldozatokat és amint az már ismételten előfordult, jóhiszemű embereket hamis utalványozásra utasíthat. Se szeri, se száma az így elkövetett intellektuális bűnöknek.

Ezeknek halálos csapást jelent a látó telefon. A gép üvegernyőjén metsző élességgel tűnik fel a telefonáló képe, még azt is látni, hogy a férfi beszélő megborotválkozott-e vagy sem. Igy tehát jóismerősöket nem téveszthet meg. Még maszkírozással sem. Az angol látó telefón bevezetése nagy izgalmat okozott és a kontinensen csakhamar utánzókra talált.

Az újdonság varázsa sokakat arra csábít, hogy inkább vállalják a magasabb díjszabást, de lássák is a telefonálót. A premier első heteiben valósággal megrohanták a látótelefónt - nem az üzletemberek, hanem a szerelmesek. Megérte a pénzt! - mondották sugárzó arccal, amikor kijöttek a különleges berendezésű fülkéből. Amiből kiderül, hogy a látótelefón még korántsem rejt magában annyi üzleti fantáziát, mint u még ki nem talált, de vagyonokat rejtegető nagy konkurrense: az érző telefon.

Elképzelhető, hogy mily szívesen áldoznának a fiatalok távollévő jegyesük csókjáért a mai díjnál sokkalta többet is. Aki kitalálja az érző telefónt, az valóban hallhatatlan lesz. Áldani fogják a szerelmesek, akik így az elektromossággal legyőzik a távolságot és szidni fogják a jogászok, akik új nehézség megoldásán törhetik a fejüket.

Milyen vétségnek minősül majd az elektromos csókrablás? Hogy kap pofont az a merész lovag, aki távolból csókkal inzultálja képen a védtelen hölgyet?... Problémák, amelyeket a látó telefon vetett fel az angol ifjúság nem csekély mulatságára.