Rádió-bútor

Valamikor, nem is olyan régen a rádió néhány vakmerő ezermester megcsodált tudománya volt, ami többször mondott csődölt, mint ahányszor a gazdája szerette volna. Tíz évvel ezelőtt a rádiógyártás amatőr mesterség volt és mint általában a háziipar sok terméke, nem az ízlés, hanem a célszerűség szempontjait tartotta szem előtt. Ebben az időben hatalmas és jobbára ormótlan dobozok mélyén rejtőzött a szerkezet.

Az elmúlt tíz év alatt rohamléptekben fejlődött azután a rádió egészen a mai divatos, szemre szép, fülre kellemes alakjáig. Ma már a rádió a lakás bútorzatának kiegészítő része. Olyan berendezési tárgy lett; amelynek kiválasztása semmivel sem ad kevesebb gondot, mint akár egy szalóngarnitúráé. A pénzszűke ugyan erre mifelénk megakadályozza rádióbútorok kifejlődését, de a gazdagabb országokban, Amerikában és Angliában ezer változatban már nemcsak a mérnököknek, hanem a műbútorosoknak és lakásberendezőknek is komoly munkát ad.

Amerikában a legtöbb rádiót az elmaradhatatlan italszekrénnyel, vagy íróasztallal kombináltan készítik. Angliában pedig kedvenc építési módja a kandalló közelébe vitte a rádiót. Az angol ember még ma is nagyon szereti a kandallót. Ekörül telepszik le a család, sőt a leányok és fiúk akár estélyi ruhában is örömmel telepszenek köréje a földre. Érthető, ha a rádiót az angolok a kandalló szomszédságban kedvelik a legjobban.

Fényképünk egy egészen modern angol villamos kandalló és rádió, valamint villamos óra szerencsés kombinációját mutatja be. A rádió itt már eltűnik a maga jellegzetes gépalakjával és belesimul a környezetbe, a csempézett kandallófalba. Jelentős újítás az is, hogy az új lakásrádió ismét szétválasztja a gépet a hangszórótól, amelyet megfelelő diszkrét formában ott helyez el a lakásban, ahol az akusztikailag a leghelyesebb.

A rádió ez új formája bizonyára nem csak az angolok specialitása marad, hanem az otthonát szerető népek kóréhen rövidesen általános lesz. Igy tehát Magyarországon is elterjed csak azért is, mert a mi ügyeskezű iparosaink legalább olyan jól és sokkal olcsóbban meg tudják oldani a lakás-rádiót.

Üvegrádió

Egy angol vegyigyár olyan új anyagot fedezeti fel, amely teljesen átlátszó és keménysége mégis az acéléval egyenrangú. Az új anyagot szénből, levegőből és vízből készítik. A technika minden területén igen nagy jövő vár az új anyagra, mely sokkal könnyebb a fémnél s amellett még szilárdabb is.

Különösen sokat várnak tőle a repülőgép gyártásban, de értékes szerep kínálkozik számára a rádiókészítés terén is. Az áttetsző rádiók bizonyára nagy divatot teremtenek és különféle színekben pompáznak majd.

A gyár egyelőre motorcsónakot és repülőgépet készít az új anyagból, amelyet annak idején Jókai halhatatlan zsenije gondolt ki. A jövő század regényében Ichor néven szerepel ez az anyag, amit most az angolok a magyar regény lapjairól életre keltettek.