Jóslás a tenyér vonalaiból, a keresztvonal mellékágazódásai

Az ifjúkort nem éli túl az, akinek a tenyerében a következő vonalak vannak: Három vonal a tenyérszélességében. A két alsó vonal bal vége egymásba kapcsolódik s a tenyér közepén egy hegyesszöget alkotva, tovább nem fut.  A harmadik vonal alsó vége a kisujj alá fut le, felső vége ott van, ahol a két alatta levő vonal vége hegyesszögben végződik.

A férfikort megéri, de az öregkorba nem jut el az, akinek tenyérrajza pontosan olyan, mint a fent leírt rajzok, csak még egy negyedik vonal is látható a tenyéren, éspedig egy alulról felfelé, az ujjak felé futó vonal, amely mindhárom szélességi vonalat a közepén metszi. Ez a középvonal igen jellegzetes és nagyon fontos az életkor megállapításánál. Ha ennek a vonalnak a felső vége elhaladja a harmadik keresztvonalat s felér a középujj alsó hajlásáig, ez az öregkorba való eljutást jelenti.

Különösképpen áll ez akkor, ha ennek a keresztvonalnak a felső végén kis mellékágazódások vannak, legalább három, de minél több, annál jobb. Ha ennek a fontos középvonalnak a felső végén nincsenek meg ezek a keresztágazódások, de a tenyér két oldalán, a kisujj és a mutatóujj alsó hajlása alatt kis különálló villaszerű vonalak vannak, ezek értéke teljesen egy a fent említett középvonal felső ágazataival.

Igen magas, aggkort ér el az, akinek három keresztvonalat két hosszvonal metszi át, de csak ha alsó végük leér a csuklóhajlásig, felső végük felér a mutató és középujj hajlásáig. Minél hosszabbak a hosszába futó vonalak, annál előnyösebb életkort mutatnak. A három keresztbe futó tenyérvonal oldalágazódásai betegséggel telitett, hosszú öregségre mutatnak.

Kuda Bux szerint pontosan ki lehet számítani, ki meddig él, ugyancsak a tenyerek vonalaiból. Ezt azonban olyan nehéznek mondotta, hogy a laikusok nem is kísérletezhetnek vele s nem is volt hajlandó a titkot elárulni. Mindössze annyit mondott, hogy az életkor éveit a tenyér közepét átnyeső vonal adja, illetve ennek a vonalnak a bal végében található apró oldalvonalak.

A vonalak megszámlálását ott kell kezdeni, ahová a behajlított hüvelykujj vége elér. Ez a vonal tíz évet jelent. A hüvelykujj első percének hajtása iránt található vonal szintén tíz év, az ebből kiágadzó mellékvonalak egyenként öt-öt évvel számolandók. Ha ezek a mellékvonalak belefutnak a középső fővonalba, értékűk felére csökken.

Jelentőséggel bírnak még a fő tenyérvonalak vastagságai, továbbá kiinduló, alsó részeik „gyökérzetei”. Ezek a gyökérzetek kis, apró vonalak a fővonalak tövében s ezek mindegyikének jelentősége van az életkor pontos megállapításánál. Magától értetődik, hogy ezek a megállapítások nem vonatkoznak arra, ha valakit szerencsétlenség ér és ennek esik áldozatul.