A repülő laboratórium

A repülőgép harci értékein kívül más tekintetben is fontos kísérteti tárgya a technikának. A mérnökök ezrei, a gyárak százai kutatják a repülés titkait, amelyekről csak most tudjuk, hogy - milyen keveset tudtunk.

A közlekedés céljaira szolgáló repülőgép és a belső légrétegek kutatását célzó sztratoszféra gépek naponként állítják új és új probléma elé a mérnökök agyát. Különösen a sztratoszféra repülés izgatja most a technikusokat. Itt sejtik ugyanis azt a titkot, aminek megoldása réven kezükbe kerülne az elektromosság, a mágnesség, a fény, a rádió láthatatlan sugarak eredetének magyarázata.

Ezenkívül pedig a legfelső légrétegek kikutatása után megvalósíthatnák a kontinensek közötti gyors forgalmat és Európából Amerikába egy-két óra alatt juttathatnák el az utazó embert, vagy a postát, terhet.

Amerikában az ilyen tudományos kísérletekhez mindig akad nagy pénz. Tudják jól „odaát”, hogy a látszólag haszontalan befektetés később busásan megtérül és gazdagon jutalmazza az amerikai áldozatkészséget. A sztratoszféra repülés előkészítése így tehát valójában csakis az Egyesült-Államokban folyik. Berendeztek olyan laboratóriumot, amely naponként felemelkedik a földről, viszi bátor és tudós utasait a felhők fölé és közben raffinált gépekkel méri a levegő ezer titkát.

Kikísérletezik, hogy az emberi szervezet hogyan viselkedik a különböző magasságokban és a különféle gyorsaságokkal szemben. A sorozatos felszállásokkal készítik elő a nagy repülésre a kutatókat. Az a céljuk, hogy minden eddigi rekordot leverve ötvenezer méter magasságig jussanak et.

Ez az elképesztő magasság már csaknem léghijjas zónába viszi a vakmerő kutatókat. A hőmérséklet az eddigi számítások szerint 100 fok alá süllyed és a ballon a belső nyomás irtózatos terhét csak úgy tudja elviselni, ha méter vastagságú aluminium hurokból készítik. A gyors emelkedés és süllyedés valósággal felfordítja az emberi szervezet egyensúlyát, A vértestek szétrobbannak és csak úgy tudják elkerülni a halált, ha különleges oxigén belélegzésekkel állítják helyre az egyensúlyt.

Ez az amerikai repülő laboratórium már eddig is számos érdekes és hasznos felfedezést tett. A téli hónapok alatt sem szűnt meg a munkája. 8-10 ezer méteres magasságokig emelkedtek fel, ahol már nyoma sem volt az alant duló szélviharoknak. A levegőt folyékony alakban vitték fel, hogy minél kisebb térfogat kelljen a levegőnek és-minél több maradjon a műszereknek - ahogy ők mondják: a hasznos súlynak.

Természetes, hogy amíg a tervezett nagy repülést végre nem hajtották, addig a kutatások eredményéről csak nagyon kevés szivárog ki a repülő laboratóriumából. Az eddigi megállapításaikat azonban már az amerikai repülőgépgyártás rendelkezésére bocsátották. A nyári hónapokban indul útnak a különleges léghajó, hogy leverje az összes eddigi rekordokat és elérje az 50 kilométeres magasságot.

Valósággal külön holdja lesz ez a repülőlaboratórium a földnek. Állandó nappal kíséri útján és az elforduló föld elektromos és fénytant érdekességeiről új méréseket hoz magával. Ezenkívül pedig még a világmindenség titkát is… a rejtelmes kozmikus sugárzás magyarázatát. Legalább is így számítják a vakmerő kutatók. Lehet azonban, hogy a földre érő ballon csak holttesteket hoz vissza. A tudomány mindig véráldozatot követelt ….