A gyógyító és a pusztuló sugárzás - Százezer beteg meggyógyul s az orvos meghal

Negyven esztendővel ezelőtt, mikor Röntgen, a híres német fizikus átadta a világnak találmányát, az orvostudomány előtt olyan lehetőségek nyiltak meg, amilyenekről senki sem álmodott Az X-sugár keresztülhatolt az élőtesten, átvilágította.

Az orvos, aki eddig tapogatva, szinte a vakszerencsére bízva magát, kutatta a belső, kóros elváltozásokat, most néhány perc alatt szemével áttekinthette az egész szervezetet. Olyanná lett a test, mint valami térkép, amelyen minden vonalnak megvan a maga pontos helye, s valóban az X-sugár megmutatja a legkisebb elváltozást, daganatokat, sérüléseket, a szív működését s a szervek legkisebb eltolódását az eredeti helyről.

Tulajdonképpen a röntgen-sugár segítségével láthatta meg valóban a tudomány a szervezet pontos működését. Olyan az egészséges emberi szervezet, mint a gép, mint a motor, melynek munkáját megzavarja a legkisebb csavar meglazulása is. Természetesen a gépésznek könnyebb a dolga, mint az orvosnak. Kutatja a gépet s egyszercsak megtalálja a hibát s az elkopott részecskét újjal cseréli fel.

Az orvos az X-sugár nélkül igen sokszor hiába kutatná a test betegségét. A modern sebészet lehetetlen volna Röntgen találmánya nélkül. A sebész átvilágítja a testet s centiméternyi fontossággal megállapítja, hol és mekkora vágást kell eszközölnie, hogy a beteg belső részt megtalálja. Műtét közben maga elé állíthatja a testről készített röntgenfelvételt, amely valóságos térkép, csak követnie kell a vonalakat.

A röntgensugárral való foglalkozás hamarosan külön ága lett az orvostudománynak. Kiderült ugyanis, hogy az X-sugár nemcsak a vizsgálatban segíti az orvost, de gyógyító hatása van. Egyes daganatok, rosszindulatú betegségek az X-sugár hatására gyógyulnak, javulnak. Hamarosan azonban az is kiderült, hogy ugyanaz a sugár, amely mérsékelten használva gyógyító, nagyobb mértékben ártalmas.

Az X-sugárral foglalkozó orvos szervezetét megtámadja a sugár és rosszindulatú rákos, vagy sarkomás betegségben sorvasztja. Hasonló hatása van a Curie házaspár által feltalált rádiumnak is, melynek kisugárzása még az X-sugárnál is erősebb. A tudomány ma már megállapította, hogy az X-sugár és a rádium rombolólag hat a szervezel sejtjeire. De éppen ebben a romboló hatásban rejlik a gyógyító erő.

A sugárzás a beteg sejteket kétszer, háromszor olyan gyorsan pusztítja, mint az egészségeseket. Ugyanolyan rövid idő alatt, míg a beteg sejt elpusztul, az, egészségesnek még semmi baja sem történik. Ezért gyógyítja rákbetegséget a sugárzás. Ez a betegség ugyanis nem egyéb, mint a beteg túlburjánzása.

Ezren és ezren köszönhetik életüket, egészségüket a sugárzás áldásának, azonban az orvos, aki az X-sugárral, vagy a rádiummal gyógyít, örökös veszedelemben él. Már Röntgen, a feltaláló nyitotta meg az X-sugár tudós áldozatai sorát. Egyik nap észrevette, hogy fáj az ujja s dagadni kezd. Ő maga nem volt orvos, hanem fizikus, de a kutatás lázában nem sokat törődött a fájdalommal. Néhány hét múlva ugyanaz az ujj száradni kezdett és a fájdalom átterjedi a mutatóujjra is.

Egymás után kellett levágni a feltaláló ujjait, de akkor még nem tudták, hogy az X-sugár okozza a rákhoz hasonló betegséget. Azonban több orvos, aki a röntgensugárral foglalkozott, szintén hasonlóképpen járt. Az X-sugár orvosáldozatainak száma eddig már meghaladta az ötvenet.

Nemrégiben Wenckebach tanárnak, a bécsi egyelem büszkeségének amputálták először ujjait, aztán jobbkarját. De ma már az orvosok védekeznek az X-sugár romboló hatása ellen. Az ólom ugyanis az a fém, melyen a sugár nem hatol keresztül. A röntgennel foglalkozó orvos ólommal bélelt bőrkesztyűt húz ujjaira és ólomkötényt csatol derekára. Az áldozatok száma így természetesen kevesebb.