A Magyar Labdarugók Szövetsége

A Magyar Labdarugók Szövetsége ujabban igen serényen dolgozik, de alig hiszszük, hogy müködésének iránya az érdekelt körök osztatlan elismerésével találkoznék.

A csapatok és játékosok rendszabályozása és büntetése most napirenden van és ha ez némely esetben a sport általános érdekében szükséges is minden túlzás e téren mellőzendő, mert könnyen káros visszahatást szülhet.

Még ártalmasabbnak tartjuk azon legutóbb elfogadott paragrafusokat, melyek ha életbe léptetik, szép fellendülésnek örvendő football-sportunkra igen érzékeny csapást fognak mérni.

Igy például egy tanácstag ama indítványa, hogy a Szövetség tiltsa meg a kebelébe tartozó egyleteknek junius, julius és augusztus hóban a football-játékot, még pedig azon okból, mert az egyletek athletizáló tagjait elvonja a versenyzéstől. Nem tartjuk a mi viszonyaink között elfogadhatónak, mert egyrészt nem hivatása a Labdarugók Szövetségének az athletika érdekeit megvédeni, másrészt a czitált angol példa nem illik mindenben a mi viszonyainkra és a Szövetségnek kerülnie kell annak látszatát is, mintha az egyleteket minden önrendelkezési joguktól megfosztani akarná.

Még sérelmesebbnek tartjuk a mult szombaton történt esetet, ugyanis a tanács a külföldről nálunk letelepedett játékosokat rekesztette ki a bajnoki mérkőzésekből. Azt határozta t. i., hogy bajnoki mérkőzéseken 1900. január 1-től kezdődőleg csak magyar honpolgár vagy öt év óta Magyarországon tartózkodó egyén vehet részt.

Szomoru tény az, hogy az egyletek rivalitása, irigykedése oly határozatokat szül, melyeknek szépen fejlődő football-sportunk csak kárát vallhatja. Hiszen még nem vagyunk oly jók és oly sokan, hogy kiválóbb külföldi versenyzők játékát nélkülözhetjük, nem csak a velük játszó csapat, hanem ellenfelök is sokat tanulhat tőlük s igazán károsnak tartjuk a bajnoki mérkőzésekről való kizárását az illetőknek, mikor egyéb matcheken magyar csapatok alig találkoznak egymással.

A Szövetség az egyletekkel szemben a végletekig vitt szigoru bíráskodása és gyámkodása könnyen azon vágyat kelthetné azok többségében, hogy magukat annak hatalmi köréből kivonják, mi sportviszonyaink további fejlődésére igen káros visszahatással volna.

Hisszük, hogy a februári közgyülés e határozatokat – melynek foganatosítása ellen nemcsak az érdekelt egyletek, hanem egy két elfogulatlanabban gondolkozó egyesület is fellebbezett – nem teszi magáévá s így radikális eszközök alkalmazásától tartózkodni fog, legalább is addig, míg kilátásunk lehet arra, hogy football-sportunk fejlődésében az ilyfajta rendszabályok behatólag hatni nem fognak.