Nem kell többé felszállni a sztratoszférába, kutató léggömbök felszerelése

Az amerikaiakkal egyidejűleg a németek is foglalkoznak a sztratoszféra megfigyelésével. Ők még tovább próbálnak menni és egy igazán érdekes gondolattal próbálkoznak meg mostanában. A német fizikusok valóban olyan műszert készítettek, amely egészen feleslegessé teszi a személyes felszállást a sztratoszférába.

Ez az úgynevezett radiószonda ugyanis nemcsak elvégzi a megfigyeléseket, hanem azonnal meg is rádiózza az adatokat a lenn várakozó tudósoknak. Ebben a rádiószondában egyesítették a német fizikusok a megfigyelő műszereket egy ugyancsak önműködő rádióleadó készülékkel, úgyhogy a földön álló megfigyelő állomás állandóan kapja az adatokat a műszerek állásáról a léggömb egész útja alatt. A berendezés nagyon érdekesen dolgozik.

Igy például a sztratoszférába felküldött hőmérő szabályosan változtatja a rádió leadó hullámhosszát s ebből olvassák ki lenn, hogy ebben és ebben a magasságban most ennyi a hőmérséklet. A légnyomást egy másik műszer méri s ennek adatait is közvetíti a rádió, valamint állandóan adja az elért magasságot is.

Ennek az egészen önműködő rendszernek az az előnye, hogy a földi megfigyelő állandóan figyelemmel kísérheti a feleresztett műszereket, mintha valóban velük ment volna s nem kell várni arra, hogy ha majd visszatért a műszerkosár és megtalálták valahol, akkor fogjanak hozzá a megfigyelés adatainak feldolgozásához. Még az sem fontos, hogy egyáltalán megtaláljak a leesés után a műszereket, mert az adatok már megvannak. Ezzel tehát megvan például annak a lehetősége is, hogy akár az óceán közepén eresszenek fel a sztratoszférába ilyen megfigyelő ballonokat, míg eddig erről szó sem lehetett, hiszen a vízen szinte ki van zárva, hogy megtaláljuk a leesett ejtőernyős műszerkosarat.

Ugyancsak önműködő műszer figyelheti meg a titokzatos kozmikus sugarakat is, szintén azonnal közölve a megfigyeléseket a rádió útján. Mindennek aztán az a legnagyobb előnye, hogy a meteorológia intézetek rögtön fel is tudják használni a sztratoszférából kapott adatokat az időjóslásra, míg eddig természetesen szó sem lehetett erről, hiszen mire megtalálták a leesett műszereket, addigra sok idő telt el és az időjóslás szempontjából már nem értek semmit a sztratoszféra-adatok.

Az önműködő sztratoszférakutató léggömbök felszerelése aránylag nagyon könnyű. A képünkön látható amerikai ballonok felszerelése alig nyom két kilogramot s ezért az ilyen kis terheléssel felszálló léggömb kétszer-háromszor olyan magasra is fel tud jutni, mint amilyen magasra Piccard professzor jutott pár métermázsás gondolájában. Aztán meg - és ez is nagyon fontos sokkal olcsóbb így a kutatás. Hiszen egy Piccard-féle felszállás 30-40.000 frankba került, ezek az önműködő készülékek pedig pár száz franknyi költséggel megcsinálják ugyanazt.