A Niagara örvényen át

A világ úszóbajnokainak az volt mindig a legnagyobb ambicziójuk, hogy átússzák a Niagarát, melynek örvénylő víztömege kétségkívűl ezer veszedelmet rejt magában.

Kilencz évvel ezelőtt Webb kapitány, a világhírű úszó akart átjutni a Niagarán, de vakmerő vállalkozását életével fizette meg. Scott James három évvel Webb kapitány halála után próbálkozott meg a Niagarával, de ő is belefulladt.

A harmadik vállalkozó Carlisle D. Graham volt, a ki 1901. szeptember 7-én szerencsésen átúszta a Niagarát, még pedig ugyanazon a veszedelmes ponton, a hol Webb kapitányt eltemették a hullámok.

Graham, mint New-Yorkból jelentik a minap megismételte bravurját és pedig hasonló szerencsével. Graham tudvalevőleg egy általa konstruált hordó segítségével úszott át első ízben s ezt a hordót használta most is.

Az úszást az amerikai oldalon kezdette meg s adott jelre ugrott a vízbe. A háborgó víz tüstént elragadta s a parton állók ezrei már azt hitték, hogy vége van. Ez azonban csak egy perczig tartott, a merész úszó ismét fölbukkant a kavargó víz tetején s látni lehetett, a mint karjának hatalmas erejével biztosan szeli a hullámokat. Egyenesen a kanadai part felé tartott, a hol kevesebb a szikla, mint máshol. Qeenston Heights-nél már jóformán túl volt a legnagyobb veszedelmen s ott egy darab időre megpihenhetett, aztán ismét úszni kezdett s el is érte szerencsésen a partot, a hol persze viharos ováczióval fogadták.