Budán cipészkedik Kalmár Elza a szegedi Madách-szobor alkotója

Szombaton a főkapitányság bűnügyi osztályának folyosóin választékosan öltözött úrinő jelent meg.
Feljelentést szeretnék tenni ismeretlen tettes ellen, aki Maros uccai lakásomból antik ékszereket és többszáz pengő készpénz lopott el-mondotta az eléje siető rendőrtisztnek. Megmondta nevét és foglalkozását is: Kalmár Elza cipész

A bejelentés után detektívek siettek ki a helyszínre, ahol különös meglepetésben volt részük.
A cipészműhelyben felhalmozott orthopéd-holmik és gipszöntvények között pompás szobrászművészeti alkotásokat fedeztek fel.

Jobban utána néztek a dolgoknak és akkor kiderült, hogy az üzem tulajdonosa kövesházi Kalmár Elza az országos nevű magyar szobrászművésznő, aki Vágyakozás című szobrával állami díjat is nyert. A művésznő édesapja a monarchia egykori hadikikötőjének, Polának volt admirális-parancsoka.

Kalmár Elza művészi útjának München, Párizs, Róma és Firenze voltak az állomás helyei. Firenzében Erdős Renével töltött hosszabb időt és ő a hősnője az írónő Beérkezett utak és Firenzei nyár című regényének. Mindez természetesen még a háború előtt történt.

A nagy világégés felperzselte Kalmár Elza szép pályafutását is.

Az olasz-osztrák határon egy járványkórházban teljesített nehéz szolgálatot a legsúlyosabb betegek mellett. Elnyerte a legmagasabb kitüntetéseket és ott volt egészen a háború végéig. Később hazajött, suszterinas lett, s közben megbízást kapott a szegedi Dóm-tér Madách-szobrának megmintázására. Most pedig, mialatt fáradt budai polgárok beteg lábainak gipszmintáit készíti, lázas munkakedvvel készül az idei nagy Madách pályázatra!

Érdemes néha egy ilyen egyszerű rendőri bejelentés kulisszái mögé pillantani...