Szép fej 1936

Szép fej: de nem az örök vagy éppen egyéni szépség szabályai szerint. Hanem csak úgy, ahogy Divat diktátor ezidén elrendeli! És a csak szó még csak nincs is helyén, hiszen asszonyok tízmilliói követik... Nézzük tehát legelsősorban, a fodrász mint szobrász és festő, mit teremt elő a ma divatos női fejen? Új frizurája vonalát- Amerikából hozta. Így is hívják már divatnyelven:
az új amerikai fej...

A haj ezúttal nem repes szabadon, de nem is tapad annyira, mint pár érvvel ezelőtt lakkozott idejében. Mégis, szorosan követi a koponya körvonalát és csak bizonyos területeken lendül át lapos fürtökké. A lapos fürt jellemzi az amerikai frizurát!
Nem bubifej, inkább szoborfej, mintha sűrű masszából mintázták volna ki vésővel. A területek, ahol a fürtök csoportosulnak, változik. Legáltalánosabb, hogy háromnegyed körbe fut a fürtzóna a fej körül, vagyis halántékról halántékig, hátul ívelődik. Közben, jobb vagy baloldalt választékot kapott a haj és a barázda körül simán viselkedik.

Viszont, az amerikai fej másik változata, hogy elől, a homlok fölött, középen kapott lapos- fürt területet, akkor kihagy a fürtözés a fül és fejtető tájékán, de esetleg újabb rollnik zárják le nyakszirt fölött a frizurát. Van úgy, hogy homloktól a fejtető hátsó részéig, csupa fektetett nagy fürt a haj. Akkor viszont fül és nyakszirt fölött egészen simára kefélt és meglehetősen rövidre vágott.

Mindenesetre, annyi kiviláglik már ebből is, hogy nem kell egy csapásra uniformizálni a hajat! Az amerikai fej sok változatot enged aszerint, kinek mi előnyösebb. Közös törvénye azonban a lapos fürt és az az elképzelés, hogy szobrászi anyagba dolgozták.

Szín? A világfűrdök idei élete elárulta, hogy a természetes hajszín meglehetősen visszakapta a létjogát! A fodrászok, természetesen, mást mondanak- és a gyakorlat, nagy általánosságban, nekik is igazat ad. Antonie-ék tehát kijelentik, hogy a lecsúszott platinaszőke helyett ma bronztól lángpirosig a vörös hajszín divat.