Hess Rudolf Hitler helyettese meglátogatta Gömbös Gyulát

München, szeptember 6.

Hess Rudolf, Hitler birodalmi vezér és kancellár állandó helyettese, szombaton felkereste a szanatóriumban Gömbös Gyula miniszterelnököt. Hitler nevében és megbízásából a birodalmi vezér üdvözletét és jókívánságait tolmácsolta és egy pompás rózsacsokrot adott át a magyar miniszterelnöknek.

Hogy él Gömbös miniszterelnök Schittenhelm tanár szanatóriumában?

Szombaton este félhétkor érkezett vissza Münchenből a Kiss József repülőgép, amely Gömbös miniszterelnököt, feleségét, Boross tanárt, Szakváry alezredest és Sajgó törzsorvost vitte a bajor fővárosba. A repülőgépen annak vezetőjén és személyzetén kívül csupán Szakváry alezredes, Boross magántanár és Gömbös Ernő, a miniszterelnök ludovikás fia ültek. Gömbös Gyuláné Münchenben maradt, hogy hetenként egyszer felkeresse férjét.

Többszöri látogatást az orvosok nem tartanak észszerűnek, mert a cél az, hogy Gömbös otthonról elkerülve, minél kevesebb érintkezést tartson fenn környezetével és minél kevesebbet foglalkozzon a hazai eseményekkel. Gömbös Gyulánén kívül a miniszterelnököt csupán a müncheni magyar főkonzul és Boross tanár fogja a wittelsbachi szanatóriumban időnként felkeresni. Arra a kérdésünkre, hogyan folyik a miniszterelnök gyógykezelése és utókúrája a miniszterelnök környezetéből a következő választ kaptuk:
- A szanatóriumban, amelynek igazgatója Schittenhelm professzor, ugyanazt a gyógykezelést folytatják, amelyet az orvosok itthon végeztek, a lényeges különbség azonban az, hogy a minisztrelenök teljesen el van zárva az egészségét megterhelő elfoglaltságtól és sem politikai, sem adminisztratív teendői nincsenek. Talán különösen hangzik, de a főcél az, hogy a miniszterelnök unatkozzék, mert nála az unalom a gyógyulást jelenti.

Még olvasással sem foglalkoztatják, sem könyv, sem újság, nem kerül hozzá. Schittenhelm tanár, akinek klinikája is van Münchenben, Gömbös előtt első perctől kezdve rokonszenves volt, ami ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy a miniszterelnök a szanatóriumi kezelés eredményét türelemmel és bizakodással várja.

Gömbös Gyula a szanatóriumban máris visszanyerte egészséges arcszínét és jó hangulatát. Amikor kísérőitől elbúcsúzott, kijelentette, úgy érzi, máris jobban van és reméli, mielőbb teljesen felgyógyul...