Hogyan értékesítjük az idei termést?

A pénteki minisztertanácson a kormány, mint értesülünk, még nem foglalkozott az idei termés értékesítésének részletes szabályozásával, az időpont ehhez még túlságosan korai, hiszen egyelőre még semmi támpontunk sincs a gabonatermés várható mennyiségére, a világpiac alakulására s az ismert nagy piacok felvevőképességére nézve.

A pénteki minisztertanács egyelőre csak elvi kérdésekkel
foglalkozott s ezek között az elvi kérdések között is első helyen áll, hogy olasz és német vonatkozásban fenntartsuk-e az egykéz rendszert? Ugy tudjuk, hogy befolyásos és gazdasági kérdésekben nagy súllyal bíró oldalról erőteljesen foglaltak állást a gabonaértékesítési egykéz fenntartása ellen, s igen helyesen utaltak arra, hogy nagy piacaink közül sem Olaszország, sem Németország nem kívánták, hogy a magyar gabonát egykéz szállítsa, mert hogy egyéb érvre ne hivatkozzunk, a nagy tavaszi vásárlásoknál se Németország, se Olaszország nem kereste a kanadai és argentínai búzánál az egykezet, hanem Londonban, Csikágóban vagy Amsterdamban s egyébütt attól vette meg, aki kellő minőségű és piaci áron ajánlotta fel a búzát.

A másik rendkívüli fontos elvi kérdés,
amelyben a kormánynak állást kellett foglalnia, az, vajjon, mint a mult évben történt, előre megállapított áron lekössük-e búzánkat Olaszországnak és Ausztriának. Az elmult évben éppen eleget fizettünk rá erre az üzleti politikára, végzetes volna, ha ezt a hibát ez évben megismételnők. A nemzetközi búzapiac árszínvonala a legutóbbi baisse ellenére is még mindig igen magas, főleg azért, mert a látható készletek s elsősorban az európai készletek igen alacsonyak, s ilyenkor a piac minden változásra, a készletek további csökkenésére, erőteljesebb vásárlásokra, igen érzékenyen reagál. A vetésterület Kanadában és az Egyesült Államokban nagyobb mint a multévi, de egyelőre még teljesen bizonytalan, milyen lesz az amerikai kontinens északi felének búzatermése.

Európában, főleg a dunai államokban, de nyugaton Franciaországban
is a nedves tél s főleg a rendkívüli tavaszi esőzések a búzatermés előrelátható mennyiségét nagyon lecsökkentették s a németek például olyan pesszimisztikusan ítélik meg a helyzetet, hogy teljes erővel folytatják gabonavásárlásaikat. A helyzet ennek folytán ingadozó és bizonytalan. Jóslásokba nem lehet ma bocsátkozni, két hónappal az aratás előtt, de ha a kanadai és egyesült államokbeli termés nem sikerül, akkor a mai rendkívül alacsony készletek mellett katasztrófális árugrások következhetnek be.

Ezért volna végzetes hiba, ha a kormány a mult évi félrefogást megismételve, megállapított áron előre lekötné várható búzatermésünket.