Kereskedelmünk és iparunk az 1936. évben

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának évenként ilyen cimen kiadott jelentése az ország kereskedelmének és iparának jelenségeiről, nemcsak becses forrásmunkája volt gazdaságtörténelmünknek, de a gazdasági tudományosság szempontjai által irányitott kitünő kritikai szemléje is.

A kamara és ennek főtitkára, vitéz dr. Gyulay Tibor, büszke lehet rá.
A terjedelmes munka első része, amely általános nézőpontokból tárgyalja az 1936. év idevágó eseményeit, nyolc fejezetben kitünő képét és birálatát adja pénzügyeink, bel- és külkereskedelmünk, gyáriparunk, közép- és kisiparunk, közlekedésünk, szakoktatásunk évi eseményeinek, mig a különös rész szakmák szerint csoportositva, részleteit ismerteti a kereskedelem és ipar egyes ágaiban végbement mozgalmaknak.

Az általános rész minden egyes fejezete
külön méltánylást és ismertetést érdemelne, amitől, sajnos, technikai adottságainknál fogva le kell mondanunk, de annál nagyobb nyomatékkal kell mindenkinek figyelmébe ajánlanunk, aki mai gazdaságpolitikai rendszerünk hatásairól – sajnos, nem éppen kedvező hatásairól – tiszta képet akar nyerni.

A kereskedelemről szóló fejezet e tekintetben különös figyelmet érdemel, mint meggyőző bizonyitása annak a tételnek, hogy a kereskedelem tevékenysége távolról sem tarthatott lépést a gazdasági viszonyok javulásával, aminek többféle oka közül, a gazdaságpolitika általános iránya az oka, vagy ahogy a jelentés irja, azok a tényezők, amelyek a kereskedelem tevékenységi területének szükitésére, sőt kikapcsolására irányulnak, továbbra is érvényesültek a kötött forgalom további fenntartása és ujabb üzletágakra való kiterjesztése irányában.

A jelentős állami támogatással akcióképessé tett szövetkezetek
tevékenységének a külföldi értékesités terére való kiterjesztése, a kereskedelempolitikai korlátozások és az egykéz rendszer által előidézett monopóliumok, a gabonahatáridőüzlet fenntartása, a kereskedelem közvetitő szerepének a gyáripar által való kizárása azok a tényezők, amelyek a kereskedelem lesorvasztásának történetében a legnagyobb szerepet játszák.

Kitünő képet kapunk a jelentésből gyáriparunk fejlődéséről
s a gyáripari konjunktura jellegéről, a kézmüves és kisipar terén életbeléptetett reformok hatásairól, végül pedig azoknak a szociálpolitikai intézkedéseknek eredményeiről, amelyek az 1936-ik év folyamán történtek.