Hitler vagy Ottó

Budapest, március 1.
Ausztriában került ez a két név egymás mellé. Ausztriában, ahol szédületes tempóban váltakoznak az események. Hol a vörös Ausztria, hol a bölcs és aszkéta Seipel keresztényszocialista Ausztriája, hol az infláció bankjegy-árvízben fuldokló Ausztria, hol az állig felŹfegyverzett pártok Ausztriája, hol Dávid és Góliát párviadalának színhelye, a kis mártír-kancellár hősi Ausztriája, hol Bécs világvárosi körútjain és a tartományok tükörsima országútján dübörgő ágyúütegek, géppuska osztagok és lángszóró-csapatok Ausztriája, hol a szocik és a Heimwehr kézigránát- és szuronyharcának Ausztriája, hol az ifjú Starhembergnek, törökverő ősök sarjának, walzerzenére masirozó fasiszta Ausztriája, hol a nácik bombarobbanásaitól visszhangzó megdermedt Ausztria... majdnem mind eltűntek, elmerültek, porrá és hamuvá váltak jelszavaikkal, lobogóikkal, jelvényeikkel a galoppban vágtató évek osztrák cavalcadejában.

A szétlőtt házak felépültek, a tiroli, stíriai és karintiai polgárháborúk csatahelyeit felszántották, a vérnyomokat lemosták a hivatali termek parkettjéről, a temetőkben periig nyáron piros vagy fehér virágokkal borítják a sírokat, aszerint, hogy a porladó tetem piros vagy fehér zászlót lengetett életében. A régi zászlók, a régi vezérek, a régi jelszavak, a régi riadók, a feledés és az enyészet mélységeibe zuhantak.

Ma már csak két irány, két program, két realitás élővalóság Ausztriában: az egyik függetlenségének feladása, Anschluss a harmadik birodalomhoz, a másik a nemzeti hivatás, a történelmi tradíciók és az osztrák szellem átmentése a jobb időkre: a restauráció.

Hitler Adolf vagy Habsburgi Ottó - nincsen harmadik megoldás Ausztriában!

Ezzel teljesen tisztában van Schuschnigg Bécsben és Neurath Berlinben, éppen olyan jól tudják Rómában, mint Belgrádban és éppen úgy számolnak vele Párizsban, mint Londonban.

A vajudó tavasz legnagyobb problémája Ausztria sorsa és jövője a Habsburg-restauráció lesz, mellette hónapokra eltörpülnek majd Európa egyéb lázai és fájdalmai. Segítse a jó Isten eljövendő küzdelmeiben Ausztriát és az osztrák népet, amelyet hozzánk évszázadok sorsközössége fűz.