Ma leplezik le a tavaszi divatot Párizsban

Csakugyan. Mégpedig az 1937-es tavaszi ruha lép ma ki öt világrész nyilvánossága elé a Place Vendőme körüli szabótermekben. Illetően, ma indulnak a bemutatók, amelyek eltartanak pár hétig… Nálunk hiába kezdődött el épp e napokban a tulajdonképpeni tél: a világ első rangsorban álló divatipara siet – az üzlettel. Látottakról, természetesen, még nem számolhatunk be, sőt, kialakult divatról sem, de kiszivárgott műhelytitkokat annál inkább elárulhatunk. Igy általános mai tipp, hogy az új tavaszi divatszín a zöld!
Mégpedig a zöld több új árnyalata, úgymint oliv-, zöldborsó- és Murilla-zöld, erőteljes piros ellentéttel.

Úgy vélik, hogy kosztümökre és kabátokra is igen kedvelt szín lesz a kékes árnyalású tengerzöld és a sárgás „tavaszimező”-zöld. Ami az anyagokat illeti, gyapjúban a lazaszálkötésű, tweedszerű szövetek vezetnek és nagy szerepet játszik újból többféle kötött anyag.

Ez úgy értendő, hogy nemcsak a tricotage jellegzetes áruiban, de a szabók ruhasorozataiban is.
Mi lesz még? Például: cakk.

Kicakkozott kosztüm- és kabátszél, kicakkozott alj. (Úgy kell elképzelni, mint a kézimunka nagyobbméretű „slingelését”.) Beszélnek egy Maggy Rouff-kosztümről, amely sötétkék (ne felejtsük el, hogy a tengerészkék minden tavasszal felbukkan), a kabátka szabása leginkább férfizsaketthez hasonlítható, amely hosszú-kihajtós s egy gombra jár, „söszlije” pedig (akár a férfiak „cutaway” nevű öltönydarabja) jóformán csak csípőn kezdődik, hogy hátrafelé hosszabbodjék és hátul kétharmadas, laza harang legyen.

Az alj nem túlrövid (ha nem is hosszú), ellenben egyenesvonalú, szűk – és éppúgy, mint a kabát, alul cakkozott. A kosztüm kiegészítője fehér lenbatiszblúz, amelynek nyaka félmagas; finom plisszébe rakott, kihajtó zsabója pedig keskenyen pirosszegélyes. Egy tavaszi, sőt nyári Palou-kabátról szintén tud már a fáma, ez nyers színű lenből készült szövetruha fölé, alapvonala emlékeztet a „lengyelkére”, ellenben széle laposan-szélesen cakkos és a cakk kanyargását ujjnyi szélességben lapos sötétkék hímzés követi.

A kabát kétoldalt felhasított, ott is jut csakk és hímzés, mint harisnyán a nyíl. Itt hozzá kell fűznünk, hogy a hímzés rendkívül divatos lesz, még inkább, mint a télen. Meglesz a helye az egyszerű mosoruhán, éppúgy, mint a délutáni kosztümön és a koktélegyüttesen. Meglátjuk a közeljövőben, hogy a nagy ruhapoéták hogy hozzák ki belőle egyéni változataikat. Éppúgy, mint a zöld szín keveréséből is – a hozzáadott kevés pirossal. Mindez, idáig, rendkívül dekoratív. De az elmaradhatatlan meglepetésre azért csak számítsunk! Vajjon ki lep meg a legjobban és - mivel?