A hadikölcsönök árfolyama a budapesti tőzsdén

Az árfolyam javulása mögött, mint annyiszor, különböző hírek és remények állottak, ezek között elsősorban az a széltében beszélt feltevés, hogy a kormány legalább formailag teljesíteni kívánja a hadikölcsönök valorizálásának becsületbeli kötelezettségét. Arról, hogy a kormány a választójogi javaslattal egyidőben, vagy annak megszavazása után közvetlenül a hadikölcsönök valorizálására törvényjavaslatot terjesszen a parlament elé, egyelőre nincsen szó.

A kérdés azonban sokkal fontosabb, semhogy azzal a kormány ne foglalkozzék!

Elsősorban azért, mert a támogatásra szoruló hadikölcsöntulajdonosok száma emelkedőben van és mert az eredetileg négy és fél millió pengőben megszabott, később három és fél millió pengőre leszállított évi összeg, amelyből a címlettulajdonosokat támogatták, egyre elégtelenebb lesz.

Ilyen körülmények között érthető,
hogy a pénzügyminiszter gazdaságosabb és megnyugtatóbb megoldást keres s e célból statisztikai számításokat végeztet annak megállapítására, hogy megközelítőleg mily összegű hadikölcsöncímletek vannak a közönség birtokában és mily összeget igényelne ennek a címletmennyiségnek öt-tízszázalékos, vagy e két szám között mozgó valorizálása.

Statisztikai számításoktól a valorizálást még hosszú út
választja el s ezért nem tanácsos feltétlen hitelt adni azoknak a híreszteléseknek, amelyek a tőzsdei hadikölcsön-hosszal kapcsolatban szárnyra keltek.