Szilassy Nadinka nyerte a bajnokságot Erdős Klári és Botond Évi előtt

Rég volt olyan izgalmas és érdekes küzdelem a városligeti jégpályán Magyarország műkorcsolyázó-bajnokságáért, mint az idén. Különösen a női versenyben vívtak nagy csatát, mert négy egyformán tehetséges széplány, Bolond Évi a tavalyi bajnoknő, Szilassy Nadinka, Erdős Klári és Botond Györgyi küzdöttek az elsőségért.

Az előmérkőzéseket, az úgynevezett labdagyakorlatokat már szombaton lebonyolították és itt Erdős Klári szerezte meg a vezetést, szorosan nyomában volt Szilassy Nadinka, majd őt Botond Évi és Györgyi követte. A férfiak versenyében Pataky Dénes, a tavalyi bajnok nem indulhatott, mert a honvédelmi minisztérium megtiltotta a ludovikásoknak nyilvános versenyen való szereplését.

A Budapesti Korcsolyázó Egylet vezetősége mindent elkövetett, hogy a minisztériumot más elhatározásra bírja, annál is inkább, mert Pataky Dénesre nemcsak a magyar bajnokságban, hanem a világbajnokságban és az Európa Bajnoki versenyen is nagy szerepet várt volna. Pataky távollétében riválisa, Terták Elemér kerekedett felül.

Terták a bajnok, Kállay a szenzáció

Vasárnap délben napsütötte, csikorgó időben tartatták meg a szabadon választott gyakorlatokat, amely a műkorcsolyázó verseny döntőmérkőzésének számított. Színpompás kép tárult a nézők elé: a hófödte városligeti Vajdahunyad vára, a kemény jeget körülvevő, tribünökön ülő hatalmas közönségtábor, háttérben a millenniumi emlékmű és a jég porondján a versenyzők tarka serege.

Először a férfiak versenyét bonyolították is a sorsolás szerint mindjárt a favorit Terták Elemérnek kellett a gyakorlatokat elvégezni. Sokszor csattant fel az elismerés tapsa a tribünről. Utána a tiszai Kállay Kristóf következett, aki meglepetéssel szolgált: egymást követték bátor ugrásai, az úgynevezett axel paulsenek.

Figyelemmel arra, hogy ő még tulajdonképpen ifjúsági versenyző, szabadkorcsolyázása a legnagyobb szenzáció volt. Pompásan, pontosan végezte el gyakorlatait Hostyánszky István is Barcza Koller Béla és Kertész Ferenc küzdöttek meg a helyezésért.

A bírák hatalmas bandákban a pálya szélén ültek és a zsűri elnökének sípjelére egyszerre mutatták fel azokat a számokat, amelyekkel a versenyzők által bemutatott gyakorlatokat értékelték. A pontozásból meg lehetet állapítani, hogy Pataky Dénes, a tavalyi bajnok örökébe Terták Elemér került, aki az idén hivatva lesz külföldön is a magyar műkorcsolyázósportot reprezentálni.

Évi? Nadinka? Klári?

Most következett a legizgalmasabb száma a hölgy műkorcsolyázó-bajnokság. Először Erdős Klári jött a jégre, tűzvörös jégkosztümben. Biztos a dolgában. Precíz, tartalmas és szép a gyakorlata.

A második Szilassy Nadinka krémszínű ruhában. Bájos mosolyával már az első pillanatban megnyeri a közönséget. Aztán egymásután végzi el a kürtjét. Bemutatójának különösen a szépsége és finomsága váltja ki a bíróságból a legjobb osztályzatokat.

Zöld ruhájában a tavaszt hozza a jégre a szőkefürtű Botond Györgyi. Az ő gyakorlata egybeforr a kísérőzenével. Csupa muzsika ez a kislány, ritmus. Ő táncol legszebben a jégen.


Bártfayné Nyilas Vilma bordó ruhában végzi bemutatóját nagy igyekezettel. Utolsó szám Botond Évi. Az ő ruhája is téglavörös. Piruettezik, szépen ugrik, néha-néha kicsit megbicsaklik a lába. Egyik gyakorlata után felbukott egy göröngyön.

Közben megkezdik a bírák a számlálgatást. A korcsolyázónők izgalommal várják az eredményt és egyszerre csak azt látni, hogy Szilassy Nadinka a tribünhöz korcsolyázik és – átöleli az édesanyját. Erdős Klári is gratulál az új bajnoknőnek.

A tribünön pontozó bírák körül pedig megkezdődik a szülők „lázadása”. Valaki megjegyzi: „Lázban ég a Kocsesz.” Ez a titokzatos szó annyit jelent: Korcsolyázó Csemeték Szülei. Egyesek a bírákkal elégedetlenek, mások a trénerekkel. Rövid szünet után azonban megkezdődik a páros műkorcsolyázás.

A Szekrényessy testvérpár pompás kék ruhakreációban nefelejcshez hasonlít. Nem is felejtik el egyhamar azokat a szép gyakorlatokat, amelyeket bemutattak. A Tusák Balázs pár a régi iskola szerint korcsolyázik. Nagy tapssal fogadják az új jégpárt: Imrédy Magdát és Kertész Ferencet.

Imrédy Magdán fekete gyapjúcsipke ruha van, fehér virággal. (Ha ruhaverseny is volna, akkor Imrédy Magdáé lenne az elsőség.) A Barcza-Basch Erika pár a fejlődés útján halad.

Az új bajnokok

Megafónon kihirdetik az eredményt:
Magyarország műkorcsolyázó bajnokai a hölgyek versenyében: 1. Szilassy Nadinka, 2. Erdős Klári, 3. Botond Évi, 4. Botond Györgyi, 5. Bártfayné.

A férfiaknál:
1. Terták Elemér, 2. Hostyánszky István. 3. Kertész Ferenc, 4. Barcza-Rotter Béla, 5. Kállay Kristóf.

A páros műkorcsolyázásban:
1. Szekrényessy Piroska és Attila-pár. 2. Tusák Éva és Balázs Zoltán pár. 3. Imrédy Magda és Kertész Ferenc pár, 4. Basch Erika és Barcza pár.

Most sorjába megkérdeztük az izgalmas női verseny résztvevőit.
Szilassy Nadinka: „Boldog vagyok, hogy én nyertem. Hétfőn utazom Nürnbergbe, aztán Münchenbe és végül Garmisch-Partenkirchenbe. Mind a három helyen, mint Magyarország bajnoknője szerepelek.”

Erdős Klári: „Örülök annak, hogy Nadinka nyert.”

Botond Évi (pityeregve mondja): „Porcleválás van a térdemben és ez zavart a gyakorlatoknál. Ezért nem lehettem első…”