Hungária – Újpest 3:1 (0.0)

Az elmúlt vasárnap hideg szélben, dideregve indultak Újpestre az emberek, hogy a szezón első derbi-mérkőzését a Phöbus - Ferencváros mérkőzését lássák. Egy héttel későbben pompás tavaszi időben került eldöntésre ugyancsak Újpesten a szezón második derbi-mérkőzése és még nem voltak többen kíváncsiak, mint előző héten a Hungária - Újpest derbire.

Pedig ez a mérkőzés igen nagy fontossággal bírt a bajnoki tabella kialakulása szempontjából. A Beszkárt pedig minden előkészületet megtett, hogy tömegeket szállítson Újpestre a kora délutáni órákban sűrűn szállították a Berlini-térről a három kocsiból álló „Újpest” felírású különvonatokat, de a vonatok csak gyéren szállították az utasokat.

Már ekkor kiderült, hogy a vasárnapi derbinek nem lesz közönség sikere. Hiába sütött melegen a nap, a langyos tavaszi szellő sem tudta ezúttal Újpestre csábítani a futballsport hatalmas táborát.

Három órakor mindössze 6000 néző vette körül az újpesti Stadion játékterét. A napsütés barátságosabbá tette a fanatikus klubdrukkerek hangulatát. Így hát kedélyesen „húzták” egymást a kék-fehér drukkerek.

A pályán nagyszigeteken fűrészpor-takaró tüntette el a tócsákat. A gyakorlott szem azonnal látja, hogy a pálya talaja mély és sokat fog kivenni a csapatokból.

Elsőnek a Hungária, fut a pályára. Keresik Mándit, de hiába. Kiss játszik helyette.
A Hungária így áll fel: Szabó – Kiss, Bíró – Sebes, Turay, Dudás – Sas, Müller, Cseh, Kardos, Titkos.
Azonnal utána jön lilafehér hosszúcsíkos ingében Újpest következő csapata:
Hóri – Futó, Jóos – Szalay, Szűcs, Seres – Kocsis, Vincze, Kállay, Zsengellér, Tóth.

Újpest vezeti az első támadást, de Kiss első beavatkozása sikeres a már fut is a Hungária támadása. Az első pillanatokban úgy látszik, hogy a Hungária csatárjátékában több a szín. Sas jeleskedik a szélen és az első öt perc a Hungáriáé.

Meg is jön a Hungáristák hangja és biztatják csapatukat. Azonnal elcsendesül a tribün, amikor az első öt perc lámpalázát leküzdte az újpesti támadósor. Pompás támadást vezet Kállay és Vincze, előbbi tisztásra fut, lő, azonban Szabó pompásan véd. Szép jelenet.

Dudás két faultja gondoskodik róla, hogy továbbra is meleg helyzet adódjék a Hungária kapuja előtt, ahol nagy szükség van Szabó bravúros védéseire. Újpestnek alkalma volna a vezető gólt megszerezni. Sebes a kapu sarkánál elesik. Tóth kirúgja alóla a labdát, de a háló mellé.

A másik oldalon a Sas-Müller szárny erőszakol ki kornert. Egy perc sem telik bele már Újpest rúg kornert és meleg helyzet adódik a Hungária kapuja előtt. Először Zsengellér lövése megy emberbe, azután Kállai bombáját Kiss a kapuvonalon állva rúgja vissza a mezőnybe. Még mindig nem ért véget a veszély, mert a harmadik veszélyes kísérletet Turainak kell mentenie.

Újpest csatársora veszélyesebbnek látszik, mint a Hungáriáé. A lila-fehérek játékosai most már egyre több színt visznek bele a játékba. Cseh okoz zavart az újpesti kapu előtt, mint Hóri kifutással tisztáz. Kardost elnyomják, a szabadrúgást húsz méterre emberbe rúgja Sebes és ebből korner lesz. Sas azonban kapu mellé rúg az Újpest és aztán kiszabadul a Hungária.


Cseh messziről nagy lövést küld a kapura, azonban csak mellé. Dudás vitába száll a bíróval egy korner miatt. Azután Kardos csodálkozott, hogy beugrását lefütyüli a bíró. Kocsis rendkívüli agilis és 25 méterről lőtt bombáját Szabó csak kornerre tudja védeni. Ebből komoly helyzet adódik, azonban Zsengellér pár lépésnyire a kaputól a döntő pillanatban elcsúszik.

A Hungária támadása következik, Kardos kiugrik, Hóri is kifut a kapuból, egyszerre érik el a labdát, összecsapnak és a labda az újpesti drukkerek nagy megdöbbentésére száll az üres kapu felé, de szerencsére egy méterrel a háló mellett ért földet. Titkosnak van alkalma, hogy az utolsó percben vezetéshez juttassa a Hungáriát, azonban közelről fölé lő.

Hosszú szünetet tartanak a csapatok. Úgy látszik, nagyobb fejmosásban részesültek. A Hungária már várja a pályán ellenfelét. Egy perccel későbben jön is az Újpest. Felállnak, és Kállai útnak indítja a labdát. Sebes elcsípi, rögtön Kardoshoz továbbítja, az kiteszi Titkosnak, a szélső lefut a kornervonalig, onnan hátrahúzza a labdát Csehhez, aki közelről a hálóba vágja: 1:0.

A gól felvillanyozza a Hungáriát és percekre deprimálja Újpestet. Ebből majdnem baj is történik, mert Müller 20 méterről lőtt labdáját Hóri csak nehezen, de nagy ügyességgel védi. Sebes arca vérzik, lemegy a pályáról. Ezalatt Vincze meglehetős alattomosan lerúgja Turait, akit kivisznek a pályáról.

Most 9 emberrel játszik a Hungária, a nézőtéren fokozódik az izgalom, végre Sebes beáll és egy perccel későbben már Turai is elfoglalja helyét. Újpest most rákapcsol, egyre erősebbek az Újpest támadásai, de azért a Hungária is szép akciókat vezet. Müller élesen kapu melle lő. A játék mind nagyobb iramú lesz.

A Hungária összekötői hátrahúzódnak, hogy segítsenek az erős újpesti ostrom alatt álló védelemnek. Dudás lélekjelenléte nehéz helyzetet tisztáz. Aztán Bíró szabadít fel és máris kornert rúg a Hungária. A 17. percben Tóthtól a jobb oldalra kerül a labda, Vincze Kocsishoz továbbít, aki 10 lépésről lő, a kapuban álló Dudás akadályozza Szabót és így a lövés Szabóról a hálóba pattan 1:1.

A gól után Kiss megsérül, de éppen jókor, mert a Hungária támad. Újpest ellentámadásba fog, a tizenhatosról szabadrúgást rúg, sorfal fejlődik fel, s a labda kapufát talál. A bíró tévesen szabadrúgást ítél Újpest ellen. Bíró Kocsist faultolja.

Ismét nagy helyzete van Újpestnek, azonban az újpesti csatársor a kapu előtt visszajátszik. Most nagy helyzet az Újpest kapuja előtt. Titkos kiugrik, begurítja a labdát a szabadon álló Csehhez, aki Hóri kezébe gurítja a labdát.

A 37. percben járunk, amikor Szücs a közepén elhibáz egy labdát. Sebes csípi el és továbbítja Kardoshoz. Utóbbi egyet driblizik s máris Titkos fut a labdával s mintegy nyolcméternyire megközelíti a kaput. Lő, Hóri elvéti a labdát és az keze mellett surran a hálóba.

Nem sok hiányzott, hogy Cseh megszerezze a harmadik gólt, de Hóri az utolsó pillanatban leszedi Cseh lábáról a labdát. Védelmi hibából szerzi meg ugyancsak szerencsés körülmények között a Hungária harmadik gólját.

Szabadrúgást rúgnak az Újpest ellen, Futó könnyelműen várja a labdát. Titkos elhalássza az orra elől s van ideje, hogy a szabadon hagyott Csehnek továbbítsa, aki közelről a hálóba helyezi.

A gól után nagy tumultus támad a Hungária kapu előtt, de a védelembe húzódó és tömörülő Hungária meg tudja akadályozni, hogy Újpest javítson az eredményen.