Forradalom Albániában

Tirana, május 16.
Az Albán Sajtóiroda jelentése szerint az elmult éjszaka Ethme Toto volt miniszter, egy csendőrtiszt és egy százados vezetésével egy csoport forradalmár elfoglalta Argyrocastro városát s elvágta a Tepelen, Kurvelshi és Libohova felé vezető távbeszélővezetéket. A forradalmárok megöltek egy csendőrtisztet. A kormány minden intézkedést megtett a lázadók meg fékezésére.

Belgrád, május 17.
(Az Avala ügynökség jelentése.) A reggeli lapok jelentésekben számolnak be arról a felkelésről, amely vasárnap az albániai Argirocastróban tört ki. A felkelés élén a Vreme jelentése szerint olyan személyiség áll, aki az albán politikai életben igen előkelő szerepet játszik.

Ez a személyiség Etem Toto, aki alig nyolc hónappal ezelőtt mint belügyminiszter még tagja volt az albán kormánynak. Hogy mi indította Albánia volt belügyminiszterét arra, hogy lázadást szítson a kormány ellen, biztosan nem tudják, de azt hiszik, hogy személyi okok sodorták a hatalom polcáról eltávolított államférfit erre a végzetes lépésre. A felkelők Argirocastro városát minden nehézség nélkül foglalták el, mert alig tíz főnyi rendőrség teljesít a városban szolgálatot, a helyőrség pedig olyan kislétszámú, hogy egyáltalában nem jöhet számításba a város megvédésénél.

Tirana, május 16.
(A Stefani ügynökség jelentése.) Az országban mindenütt teljes a nyugalom. Ezerszámra érkeznek a hódoló táviratok az uralkodóhoz, amelyek sajnálkozással nyilatkoznak a lázadók mozgalmáról. Azt hiszik, hogy a forradalmárok igen rövid időn belül megadják magukat, hogy a legcsekélyebb ellenállásra találtak volna. Az ország többi részein teljes a nyugalom.

Tirana, május 17.
Az Albán Távirati Iroda jelenti az argirocastrói lázadásról: A harcok során elesett vagy foglyulejtett lázadóknál talált iratok azt bizonyítják, hogy a lázadást kommunisták szították.

Bécs, május 17.
A Korrespondenz Wilhelm jelentése szerint, az albán lázadásnak olaszellenes színezete van.

Belgrád, május 17.
Jugoszlávia és Albánia között két nap óta nincs telefonösszeköttetés. A kerülő úton Belgrádba érkezett és megerősítésre szoruló jelentések szerint hétfő estig még nem sikerült a zendülést teljesen elfojtani.