Cellofán tulajdonságai

Ha már letelt az előírt idő, akkor vízzel való hígítás által kicsapják a vízben nem oldódó triacetátot .Ezután a triacetátot részleges hidrolízis által kloroformban nem oldódó szekundér acetáttá alakítják át olyan módon, hogy addig kevernek 100 kg triacetátot 250 kg tömény salétromsavval és 1250 liter vízzel, amíg kloroformban oldhatatlanná válik.

A szekundér acetát aceton-alkohol keverékében való oldata a gyártás alapanyaga, de még kevés puhántartásra való anyagot kevernek hozzá. A kémiai technológiában használatos szerek közül lenolajat, ricinusolajat, ftálsavas észterek használhatunk. A cellulózeacetát acetonalkoholos oldatát hengereken futó fémszalagra öntik, az oldószer elpárolog és visszamarad az acetátfólia. Hasonló módon készül az acetát-műselyem is.

Az acetátfólia nagy előnye, hogy már külön kezelés nélküli is érzéketlen a vízzel szemben. Néhány gyár zselatinból is önt hártyákat (klarofán, novo-heliofán); ezek azért előnyösek, mert préseléssel dobozokká alakíthatók és zsír számára teljesen átjárhatatlanok.

A cellofán tulajdonságai.
A cellofán papírhoz hasonlóan ívekben kerül forgalomba. Mivel az öntőgép 95 cm széles tekercset állít elő, a szokványos ívnagyság 95 x 100 cm. A lemezek vastagságát rendszerint nem milliméterekben adják meg, hanem az 1 négyzetméteres lap grammokban mért súlyával jellemzik. A legvékonyabb fajta 0.02 mm vastagságú és négyzetméterenkinti súlya 30 gramm. A gyártott vastagságok század mm-kint növekednek egészen 0.17 mm-ig, amikor is 240 gramm minden egyes négyzetméter súlya. Rendelésre félmilliméteres lemezeket is gyártanak.

A cellofán nevezetes tulajdonságai közé tartozik a levegővel és vízzel szemben való viselkedése. Levegőt áteresztőképessége majdnem semmi; 10 cm2 területű hártya 10 cm magasságú vízoszlop nyomása következtében 1 óra alatt csak 10 cm3 levegőt enged át. Ez azt jelenti, hogy a szagokkal szemben is véd, mert a légnemű, szagot okozó anyagok sem tudnak rajta keresztülhatolni. Még kevésbbé mehet át rajta a por, ezért egyszersmind tökéletesen véd a portól.

A nitrocellulózéval bevont hártyák vagy a cellulózeacetátkészítmények a vízgőzzel szemben is tökéletesen zárnak. A cellofán a forró vízben sem oldódik fel, csak megduzzad a víztől; a védőrétegesek, vagy az acetátból készült hártyák víz hatására még csak meg sem duzzadnak. Acetonban, jégecetben és sok szerves oldószerben oldódik a cellulóze-acetátból készült hártya, de nem oldódik a viszkózéból elő állított cellofán. Erről a tulajdonságról a cellofán-gyártmányok fel is ismerhetők.

Zsírral, olajjal szemben mindenfajta cellofán jól zár, ami értékes tulajdonság a csomagolás szempontjából. Azonkívül nem tapad a kézhez, nem ragad, nem penészedik és nem rothad. Meggyujtva sem robban, hanem csak lassan ég el a celluloidra jellemző veszedelmes lobbanás (szúróláng) nélkül. Meggyujtással is megállapíthatjuk egy mintáról, hogy viszkózé vagy acetát készítmény-e, mert a viszkózehártya szagtalanul kis lánggal ég el, az acetátfólia inkább olvad mint ég, miközben ecetszag érezhető.

(folyt. köv.)