A bajonet-csőrű madár

Az Atlanti óceán északi részén, lakatlan, apró sziklaszigeteken Skócia északi partjaitól egészen Izland szigetéig él tömegesen egy érdekes madár-fajta, szúla, a „bajonett-csőrű” madár.

Ennek a libaszerű madárnak csőre valóban olyan hegyes és éles, mint bajonet. Félelmes fegyver és a szúla jól is tudja használni. A tenger fölött kering és roppant éles szemével a magasból megpillantja a halrajokat, nyomban lecsap és csőre, mint a szurony, fúródik a hal testébe. A ficánkoló halat egyben lenyeli.

De nem falánkságból teszi ezt, mert azonnal visszafordul és fészkébe repül, ahol várják már éhes fiókái. Ekkor érdekes színjáték következik. A bajonetcsőrű mama kilátja csőrét s a fióka fejét ledugja az anya-madár torkán, a szó szoros értelmében a bendőjéből húzza ki a táplálékát.

Tízezerszámra fészkelnek a szikla-szigeteken a szulák, melyek igen jó szolgálatot tesznek a halászoknak, mert a tenger felett keringve, elárulják, merre vonulnak a halrajok. Dunnába, párnába kitűnően használható a bajonetcsőrű madár pelyhe és ezért ezerszámra öldösik le őket.