Hitler válasza Chamberlain-nek

Berlin, június 27.
Hitler kancellár a würzburgi Resident téren a nemzeti szocialista pártnapon résztvevő kétszázezer főnyi tömeg előtt nagy beszédet mondott, amelyben hangoztatta, hogy Németország nem akar visszahúzódni a világkereskedelemtől, ellenkezőleg: a külfölddel még nagyobb mérvű kereskedelmet akar folytatni és üzleteket kötni, mint eddig.

- Németországnak – folytatta a kancellár – az a kívánsága, hogy a saját jogainak megóvása mellett békében éljen és barátságosan működjék együtt az egész körülötte lévő világgal. Mindenesetre vannak jogos kétségeink bizonyos nemzetközi ígéretek, fogadkozások hatályossága tekintetében.

A vezérkancellár ezután a Deutschland és a Leipzig cirkálók elleni támadásról szólott, majd ezeket mondta:
- A Deutschland elleni bombatámadás után visszatértünk az ellenőrzőbizottságba azzal a jókívánsággal és őszinte reménnyel, hogy most már a gyakorlatban is megfognak valósulni a népek érdekeinek együttes intézkedések által való védelmére vonatkozó tervek.

A Leipzig ellen irányuló torpedótámadások után megint azt vártuk, hogy a nemzetközi összetartás kiváltja a béke együttes és közös megvédelmezését. De ehelyett bizottságokat akartak alakítani a vizsgálat lefolytatására. Meg lehetnek győződve arról Londonban, hogy azok a tapasztalatok, amelyeket most szereztünk, olyan leckét jelentenek számunkra, amelyet sohasem fogunk többé elfeledni.

Mostantól kezdve ilyen esetekben mégis inkább a magunk kezébe vesszük a nemzet szabadságát, függetlenségét, becsületét és biztonságát és magunk védjük meg magunkat

Hálaistennek, ma elég erősek vagyunk ahhoz, hogy megvédelmezhessük magunkat! Minthogy a gyakorlatban még a legkisebb együttes szerződés is keresztülvihetetlennek bizonyult, ez intőjel lesz számunkra, nehogy hasonló kiábrándulást érjünk meg egy nap talán még súlyosabb esetben.