Hot money

Hot money, forró pénz a neve az amerikai pénzpiacon a menekülő tőkének, amely nyugtalanul áramlik egyik országból a másikba, politikai bonyodalmaktól, elértéktelenedéstől, elkobzástól féltében, s igen súlyos egyensúlyzavarokat okozott, különösen a newyorki tőzsdén. Hogy milyen óriási összegekről van itt szó, az kitűnik a francia és az amerikai kormánynak most közzétett jelentéseiből.

A Banque de France aranykészlete
1935 áprilisában 82 milliárd frank volt (Poincaré-frank, s nem a mai, már leértékelt pénz), míg ez év október elején ez az aranykészlet már csak 37 milliárd frankot tett ki. Két és félév alatt tehát 45 milliárd frank értékű arany, a jegybank aranykészletének több mint a fele hagyta el Franciaországot.

A washingtoni kormány jelentése szerint az Amerikába özönlő idegen tőke mennyisége ez év második felében újból megduzzadt, s ez év második negyedében 621 millió dollárt ért el, a dupláját a mult év második negyedében kivitt mennyiségnek. A külföldi bankbetétek összege 1935-ben az egymilliárd dollárt megközelítette, az abesszin válság lezajlása után kerek 400 millió dollárra csökkent s most újból elérte az 500 millió dollárt!