Tildy-az idegen szellemű bujtogatásról

Mezőkeresztes, június 27.
Vasárnap Szenistvánon nagygyűlést tartott a kisgazdapárt, amelynek jelöltjét,Tildy Zoltánt négy év előtt példátlan terror ütötte el a mezőkeresztesi mandátumtól.

Gaál Olivér arról szólott, hogy amiképpen tíz év előtt bizonyos urak és kartelek összefogtak boldogult atyja és a párt ellen, úgy most a Nemzeti Front néven és a nyilaskereszt jegyében szítanak mozgalmat ellenünk.

- A németek mellett igyekeznek hangulatot kelteni, - mondotta – német politikát akarnak csinálni Magyarországon, ahol csaknem ezer év óta folyt a harc a függetlenségért, legtöbbször éppen a németekkel szemben. Tiszteljük Németországot, de függetlenségünket mindenkivel szemben fenn akarjuk és fenn fogjuk tartani!

Utána Tildy Zoltán beszélt. Kifejtette, hogy a kormányzói törvényjavaslat kérdésében teljes a megegyezés a pártok között, mert az ellenzékkel a kormány kellő időben letárgyalta a törvényjavaslatot. Kell ennél jobb bizonyíték arra, hogy ez az út célravezetőbb, mint az erőszak? - kérdezte. A magyar faj tud eggyé lenni, de ennek az egységnek önkéntesnek kell lennie!

A mezőkeresztesi gyűlésen Tildy Zoltán ismét hosszabb beszédet tartott, amelyben hangoztatta, hogy az idegen szellemű felelőtlen bujtogatás a szegényebb nép körében egyre feszültebbé teszi a helyzetet.

Mi nem vagyunk ellenségei a nagybirtokosoknak, - mondotta -  de szeretnénk ha az erősebbek méltányolva a gyengébbek helyzetét, cselekvésre és adakozásra lennének hajtandók az egész nemzet érdekében.